Volledig scherm
Op het Jaarbeursplein stoppen nu nog bussen, maar in de toekomst kunnen Utrechters er wandelen langs een vijver. © Foto Ruud Voest

Nieuwe busstation Utrecht Centraal in december écht open

Met een jaar vertraging gaat het nieuwe busstation Utrecht Centraal in december écht open. Vanaf dan vertrekken de lijnen 2, 3 en 28 niet langer vanaf het Jaarbeursplein.

Dat laat de gemeente Utrecht weten. De verplaatsing van de bussen van het Jaarbeursplein naar de centrumkant had eigenlijk al in december vorig jaar moeten plaatsvinden. De bouwwerkzaamheden in het stationsgebied hebben echter vertraging opgelopen. Daardoor moeten reizigers nog tot december het tochtige Jaarbeursplein op.

Voor argeloze dagjesmensen leidt de situatie nu nog wel eens tot verwarring. Aan de Jaarbeurskant van het station zijn momenteel immers twee bushaltes. Naast het Jaarbeursplein is er ook nog het 'reguliere' busstation, Jaarbeurszijde genoemd. Dat blijft in de toekomst gewoon bestaan.

Het nieuwe busstation aan de centrumzijde komt ruwweg op de plek van het  'oude' busstation, dus in de buurt van het Moreelsepark. Op dezelfde plek vertrekt in de toekomst ook de tram naar De Uithof.

Metamorfose
Het Jaarbeursplein zelf ondergaat de komende jaren een metamorfose. Op dit moment wordt de laatste hand gelegd aan de ondergrondse parkeergarage, die later dit jaar open gaat. Het plein wordt geschikt gemaakt voor 
grote manifestaties en evenementen, maar ook voor dagelijks gebruik. Er komt onder meer een grote vijver die afgedekt ook kan dienen als podium. 

Aan de randen van het plein verrijzen de komende jaren twee nieuwe gebouwen. Het Jaarbeurspleingebouw wordt een 90 meter hoge kantoorkolos. En aan de overkant van de Croeselaan verrijst een nieuw 4-sterrenhotel. Dat Amrâth-hotel krijgt 250 kamers met daarboven 317 woningen. Als alles volgens planning verloopt, vindt de oplevering van het hotel en de woningen plaats in 2021.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht