Nieuwe centrum Nieuwegein 'pas op de helft'

 „Met het centrumplan van Nieuwegein zijn we pas op de helft.” Dat zei binnenstadwethouder Hans Adriani in een reactie op de ontwikkelingen in het gebied. Het winkelgebied is af en heropende in verschillende fasen vanaf 2011.

Vanaf nu heet het centrumgebied 'City'. Het moet de binnenstad een eigen gezicht geven. Voor marketingdoeleinden is een video gemaakt om de veelzijdigheid van het gebied te benadrukken. Betrokkenen zijn vanavond op de hoogte gebracht tijdens de bijeenkomst 'Bouwen aan City'.

Woningbouw en herontwikkeling

City moet een levendig woon- en verblijfgebied worden. Voor de komende jaren worden veel bouwplannen ontwikkeld. Ditmaal geen Stadstheater, een nieuw Stadshuis of nieuwe winkels, maar op vier locaties concrete plannen voor woningbouw of herontwikkeling van panden die er nu staan, zoals het politiebureau. De regiopolitie groeit in dit pand uit zijn jasje en zoekt een ander pand in Nieuwegein.

De City van Nieuwegein ontvangt jaarlijks zo'n zeven miljoen mensen uit de hele regio. Dit aantal is de afgelopen jaren met ongeveer 30 procent gegroeid. Om het gebied eigentijds en levendiger te krijgen, wordt de koers verlegd naar de bouw van woningen. Het woon- en verblijfgebied wordt hiermee groter. 

Volledig scherm
BIJSCHRIFT FOTO Van links naar rechts Arjanne de Vries (winkelcentrum Cityplaza), Carmen Zuidema (Stadstheater DE KOM), Hildegard Aziz (binnenstadmanager), Gemma Wiegant (bibliotheek De Tweede Verdieping), Hans Adriani (wethouder binnenstad), Ben Berg (weekmarkt) en Corrie Vorst (wijkplatform binnenstad). © Marnix Schmidt

Woontorens

Het meest concreet zijn de plannen aan het water van de Doorslagzone, op een steenworp afstand van het Stadshuis. Hier komen twee woontorens met 450 sociale en vrije sector huurwoningen en koopwoningen. Ook zijn er plannen voor woningen aan de andere kant van winkelcentrum Cityplaza aan de Herenstraat en Noordstedeweg op de zogenaamde HN-locatie. 

In het stationsgebied zijn er ideeën om de nieuwe trams in 2020 meer ruimte te geven. Vanaf dan gaan deze trams met een verlaagde instap tussen Nieuwegein en Utrecht rijden. Daarom wil de gemeente kijken of dit gebied functioneler ingedeeld kan worden. De ambitie is om van het stationsgebied een modern OV-knooppunt te maken. Ook aan de westkant zijn er vernieuwingsplannen. Binnen vijftien jaar zal hier een nieuw woon-werkgebied ontstaan.

'Veel nieuwe ontwikkelingen'

Adriani: „Ik ben blij te zien dat er op vele fronten wordt samengewerkt om 'City' nog plezieriger te maken. Er zijn veel nieuwe ontwikkelingen, daarom is het goed dat we bewoners op deze manier bijpraten.”

Zes samenwerkende binnenstadpartijen – van bibliotheek tot Stadstheater De KOM – benadrukken in de video de comfortabele en veelzijdige binnenstad. Ze gaan een aantrekkelijke evenementenkalender neerzetten. De aftrap is op 1 juli met het evenement 'City Zingt'.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht