Volledig scherm
Stadion Galgenwaard. © Marco Gerling

Nieuwe controle stadion Galgenwaard na instorten dak AZ-stadion

Na een eerste controle deze week, laat FC Utrecht de conditie van het dak van stadion Galgenwaard opnieuw onderzoeken. Uit de eerste inspectie zijn geen onregelmatigheden naar voren gekomen. Maar nu gebleken is dat lasnaden in het AZ-stadion gebreken vertonen, neemt de club het zekere voor het onzekere.

Deze week bleek dat gebrekkige lasnaden mede debet zijn aan het ingestorte dak van het stadion van AZ, waarna de gemeente Alkmaar besloot om het onderkomen te sluiten. ,,Met de inzichten vanuit het onderzoek van AZ benadrukken wij natuurlijk extra bij de stadioneigenaar dat we ook specifiek op de gevonden eerste oorzaken een waarborging willen hebben dat dit niet speelt in Stadion Galgenwaard”, stelt een woordvoerder van FC Utrecht.

,,Voor iedereen geldt dat de veiligheid van eenieder in het stadion voorop staat en we dat willen blijven garanderen”, stelt ze. Ze voegt daar aan toe dat in februari de Galgenwaard nog goedgekeurd is volgens de normen en regelgeving op het gebied van veiligheid. FC Utrecht volgt de ontwikkelingen rond het AZ-stadion ‘op de voet’. 

Bouwer

Beide stadions hebben dezelfde architect en met het inmiddels failliete Midreth uit Mijdrecht ook dezelfde bouwer, die begin deze eeuw de verbouwing van de Galgenwaard in Utrecht afrondde en in Alkmaar nieuw bouwde. Zonnepanelen die nog maar een paar jaar geleden op het dak van het AZ-stadion zijn gelegd zouden in combinatie met de harde wind de instorting volgens bouwexperts in Alkmaar veroorzaakt kunnen. De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) doet onderzoek naar de oorzaak van het instorten van een deel van het stadiondak en bracht deze week al de problemen met lasnaden naar buiten, als tussentijdse conclusie.

Voormalig eigenaar Joop Leliveld van bouwbedrijf Midreth verklaarde deze week in het AD al dat niemand zich zorgen hoeft te maken over de veiligheid van het dak van stadion Galgenwaard. Het AZ-stadion heeft een heel ander ontwerp, aldus Leliveld. ,,In Utrecht is helemaal geen probleem.’’ In de Galgenwaard zijn de hoeken van het stadion open, waardoor de wind eruit kan. In Alkmaar heeft het stadion een ronde vorm.

Inspecties

FC Utrecht is geen eigenaar van het stadion, maar huurt het. Alle inspecties vinden in overleg met de stadioneigenaar en de gemeente Utrecht plaats. De gemeente heeft vanuit bouwtoezicht een verantwoordelijke rol in het stadion. Ook stadioneigenaar Jan Spelt wil zo snel mogelijk een vervolgonderzoek. ,,Met speciale aandacht voor de lasnaden, uiteraard. Wij zijn ontzettend geschrokken van wat er in Alkmaar is gebeurd, een gewaarschuwd mens telt voor twee. Tot nu toe hebben we niks geks kunnen vinden, maar we willen elk risico uitsluiten. Daarom gaan we morgen een plan de campagne maken. Ik wil precies weten wat er tot nu is onderzocht en wat niet.’’

In de tussentijd is er volgens Spelt geen aanleiding zijn stadion te mijden. ,,Ik heb een skybox, dus ik zit vrij veilig, maar ik durf gerust ook onder de luifels te gaan zitten. Want nogmaals, tot nu toe hebben we geen enkele reden te twijfelen aan de veiligheid van ons stadion.”

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht