Nieuwe elektrische duofiets voor ouderen in Vleuten en De Meern

VideoOuderen moeten vaker naar buiten, zo vindt Ingrid Wendel uit Vleuten. Zij regelde een elektrische duofiets die ervoor moet zorgen dat ouderen in Vleuten en De Meern vaker buiten zijn met een familielid.

Op de elektrische duofiets kunnen twee personen naast elkaar zitten. Je mag zelf trappen, maar je kunt ook de automaat zijn werk laten doen. De nieuwe fiets komt vanaf deze maand te staan bij Hoeve Wielrevelt in Haarzuilens en is bedoeld voor ouderen in de omgeving.

Het is een particulier initiatief van Ingrid Wendel. Haar moeder verblijft in een zorginstelling waar men gebruik kon maken van een elektrische duofiets. Toen dat bij de zorginstelling niet meer mocht, besloot Ingrid eind vorig jaar om het zelf maar te gaan regelen. Ze haalde 10.000 euro op met een initiatievenfonds bij de gemeente Utrecht en verschillende andere fondsen. Zo kon ze de fiets en verzekeringen betalen. 

Gezond

„Ik merkte aan mijn moeder, en voorheen ook mijn vader, hoe fijn ze het vonden om even buiten te zijn. Mijn moeder is op deze manier ook in de winter veel buiten geweest en is op 89-jarige leeftijd nog kerngezond.”

De duofiets is vooral te vinden in zorginstellingen, maar dat is volgens Ingrid niet voldoende. „Dan ben je gebonden aan personeel, en in het weekend is het bijvoorbeeld niet mogelijk om de fiets te gebruiken.” Ingrid vindt het daarnaast ook belangrijk ouderen juist met familie een rondje op de fiets maken, in plaats van met vrijwilligers of zorgpersoneel. „Het is de toekomst dat mensen langer thuis gaan wonen, dan moet er meer een beroep worden gedaan op mantelzorgers. En dat zijn dan toch al snel de kinderen. Zo kunnen ze samen iets gezonds en leuks doen.”

Volledig scherm
De nieuwe elektrische duofiets © Ingrid Wendel

Als de laatste dingen geregeld zijn, kan de fiets deze maand nog gebruikt worden. „Ik heb al veel reacties van mensen gehad die op de website hebben gekeken en blijven mailen met de vraag of het al kan.”

De fiets is alleen bedoeld voor ouderen, en is de eerste periode beschikbaar vanaf woensdag t/m zondag. Bij succes wordt dat verlengd naar zeven dagen per week. Twee duo’s per dag kunnen de fiets ongeveer 2,5 uur gebruiken. Voor een rondje betaal je per duo 12,50 euro. Aanmelden kan via de website

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht