Volledig scherm
Het contrastverschil tussen de stenen van het fietspad en trottoir leidt tot een gevaarlijke situatie. © Boas Photo

'Nieuwe inrichting 1e Hogeweg Zeist leidt tot gevaarlijke situaties'

De nieuwe inrichting van de 1e Hogeweg in Zeist leidt tot gevaarlijke situaties. Dat vinden bewoners en winkeliers, waaronder De Groene Winkel, die daarom een petitie is gestart. Tussen de winkelpuien en de rijbaan ligt nu één brede strook, waar zowel fietsers als voetgangers overheen moeten. Duidelijke markeringen ontbreken op deze druk bereden fietsroute.

Als protest tegen deze nieuwe situatie is De Groene Winkel een petitie gestart, die Zeistenaren kunnen ondertekenen. In die petitie wordt eveneens aandacht gevraagd voor het kleine aantal fietsenrekken. De nieuwe inrichting van de 1e Hogeweg is onderdeel van de vernieuwing van het centrum. In de nieuwe inrichting is het straatwerk vervangen en zijn nieuwe fietsenrekken geplaatst.

Nauwelijks kleurverschil

,,We zijn allemaal betrokken bij de plannen voor de herinrichting, maar het pakt anders uit dan oorspronkelijk gedacht”, zegt Astrid Weidmann van De Groene Winkel. ,,Er is nauwelijks kleurverschil tussen het fietspad en het voetpad. Het is totaal onoverzichtelijk en creëert gevaarlijke situaties. Dat horen wij ook van onze klanten.”

Weidmann vertelt dat álle klanten de petitie ondertekenen. Daarin vraagt ze ook aandacht voor het beperkte aantal fietsplekken. ,,Wij zijn De Gróene Winkel. Wij willen graag dat onze klanten op de fiets komen. We hebben nu minder fietsenrekken dan wij hadden.”

Henk de Koning van Brillencentrum Hogeweg Passage, die net zelf bijna van de sokken werd gereden door een fietser, beaamt het gevaar. ,,Het is allemaal gelijkvloers geworden. Met weinig markering die aangeeft waar je moet lopen of fietsen. Het heeft dezelfde kleurstelling, waardoor je geen contrast ziet. Dat is echt moeilijkheden zoeken. Als het donker wordt zie je niet waar moet lopen of rijden.”

Zand

De gemeente laat weten dat het door het vele zand dat nog op de 1e Hogeweg ligt, niet helemaal duidelijk is waar je moet fietsen en wandelen. ,,Dit zand is wel nodig. Het zorgt ervoor dat de steentjes goed blijven liggen en niet gaan rammelen”, vertelt gemeentewoordvoerder Ruud Paauw. ,,De fietsnietjes (fietsenrek) en terrasschermen zorgen voor een verdere verduidelijking. Op sommige plekken zijn geen fietsnietjes of terrasschermen mogelijk of nodig. Dat is net voor de ingang van De Groene Winkel het geval. We gaan daar paaltjes plaatsen ter bescherming van de voetganger. De 1e Hogeweg is dan voldoende veilig voor voetganger en fietser.”

Over het karige aantal fietsplekken laat Paauw weten dat er op korte termijn verderop extra fietsnietjes worden geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht