Volledig scherm
John van Schaik als gediplomeerd molenaar bij de molen van Spengen. Een paar buurtjochies kwamen langs om hem te feliciteren. © Verbrugge Douwe Anne

Nieuwe molenaar op molen van Spengen

De molen van Spengen heeft er een molenaar extra bij. Linschotenaar John van Schaik (55) is sinds afgelopen week gediplomeerd molenaar, en gaat op de molen van Spengen malen. ,,Hier keek ik al acht jaar lang naar uit.”

Dat Van Schaik juist molenaar wordt op de molen van Spengen, is voor hem een extra cadeau. ,,Met deze molen heb ik een speciale band. Ik wist helemaal niets van molens totdat ik in 2011 de opdracht van mijn schildersbedrijf Rutgers kreeg om deze molen te schilderen. De molen heeft toen mijn hart gestolen. De kracht als-ie draait en dan op deze prachtige en rustige locatie midden in de polder. Het was liefde op het eerste gezicht. Ik kan het nog steeds niet geloven dat ik nu als molenaar op deze molen mag malen.”

Topfit

De twee huidige molenaars Chiel Meinema en Pieter Lemmens zijn blij met de komst van Van Schaik. Lemmens: ,,Chiel en ik zijn de jongsten niet meer. Onze pensioengerechtigde leeftijd hebben we een tijdje geleden al bereikt. John is topfit, dat is wel nodig voor dit werk. Maar vooral zijn enthousiasme en bereidheid om te leren, is prettig samenwerken.” Van Schaik werkte twee jaar lang aan zijn diploma: theorie en praktijk. ,,Dat was best pittig naast mijn baan als schilder. Ik ben blij dat het achter de rug want ik was aardig zenuwachtig voor het examen dat op de molen van Kockengen werd gehouden.”

Een joggende vrouw die vanaf het dorp richting de molen rent, stopt even om te vragen of ze de molen mag bekijken. ,,Kun je hier ook meel kopen?”, is haar eerste vraag. Pieter glimlacht. ,,Nou John, ik denk dat jij deze jongedame even mag rondleiden en uitleggen dat we hier iets anders malen dan meel.” John opent voor haar de deur naar de historische molenaarswoning die niet onderdoet voor wat er in het Openluchtmuseum te vinden is. Alleen wordt deze nog echt gebruikt.

De molen is iedere zaterdag te bezoeken vanaf 13.00 uur, maar ook op aanvraag. Van Schaik: ,,Maar ik denk dat ik vanaf volgende week er om 10.00 uur er al ben. Bezoekers kunnen ook dan al aankloppen.” 

Naast John van Schaik slaagden afgelopen week ook Marloes Stofferis uit Utrecht en Heiko Prak uit Nieuwegein voor hun molenaarsdiploma. Het eindexamen werd afgenomen op de molen van Kockengen.

  1. Guus, Irina, Fleurtje en Nick leggen vandaag hun werk in het ziekenhuis neer: ‘Als wij fouten maken, kan er iemand doodgaan’
    PREMIUM

    Guus, Irina, Fleurtje en Nick leggen vandaag hun werk in het ziekenhuis neer: ‘Als wij fouten maken, kan er iemand doodgaan’

    Voor het eerst in 26 jaar leggen verpleegkundigen van verschillende afdelingen in het St. Antonius ziekenhuis in Nieuwegein, Leidsche Rijn en Woerden komende donderdag het werk neer. Ze strijden voor een beter cao, een hoger salaris, vermindering van de werkdruk en een betere balans tussen werk en privé. „We krijgen niet betaald naar de verantwoordelijkheden die we hebben: als wij fouten maken, kan er iemand doodgaan.”

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht