Links de nieuwe muurschildering over de Vaartsche Rijn. Rechts het kunstwerk dat kunstenaar Jos Peeters in 2015 maakte.
Volledig scherm
Links de nieuwe muurschildering over de Vaartsche Rijn. Rechts het kunstwerk dat kunstenaar Jos Peeters in 2015 maakte. © J. Terlingen

Nieuwe muurschildering over historie Vaartsche Rijn

Precies tegenover een al bestaande muurschildering over de geschiedenis van de Vaartsche Rijn, heeft de Utrechtse kunstenaar Jos Peeters een nieuw panorama gemaakt over het gebied. 

De nieuwe muurschildering staat op de hoek van de Jutfaseweg-Westravenstraat in de wijk Rivierenwijk in Utrecht. Op vrijdagmiddag 7 september zal wethouder Linda Voortman de muurschildering officieel onthullen.

Het werk toont onder andere de verdwenen Jeremiebrug en verwijst naar de spoorhalte die van 1893 tot 1935 op die plek gevestigd was. Nu bevindt zich daar NS-station Vaartsche Rijn. Verder zijn er veel historische gebouwen langs de waterweg te zien, zoals de Watertoren en de Pastoefabriek. Op een informatiebord wordt uitleg gegeven over wat er allemaal te zien is op de muurschildering.

Ander kunstwerk

Precies tegenover het nieuwe kunstwerk, op de andere hoek van de Westravenstraat met de Jutfaseweg, maakte Peeters eerder al een historische schildering. In 2015 verbeeldde hij daar het deel van de Vaartsche Rijn vanaf de Oranjebrug naar het zuiden. Ook een kaart uit 1696 is daar te zien van het gebied.

Kunstenaar Jos Peeters (1956) maakte in opdracht van de gemeentelijk al vele schilderingen in de stad. Recente werken zijn de schildering aan de Oosterspoorbaan (2017) en zijn ode aan de Tour de France aan de Kruisdwarsstraat (2015).

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht