Nijntje in de ruimte.
Volledig scherm
Nijntje in de ruimte. © Illustratie Mercis

Nieuwe planeet gaat geen nijntje heten: ‘het was wel leuk geweest’

Mercis-directeur Marja Kerhof, uitgever van de nijntje-boeken, had het wel leuk gevonden: een planeet vernoemd naar nijntje en een ster naar moeder pluis. De twee namen haalden de meeste stemmen in een verkiezing van de Nederlandse Onderzoekschool voor Astronomie, maar ze vielen af omdat nijntje een merknaam is.

Met Mercis is geen contact geweest, laat Kerhof weten. Ze hoorde pas later dat moeder pluis en nijntje de meeste van de 13.500 stemmen hadden gekregen. Maar volgens internationale regels mogen sterren niet worden vernoemd naar merken. Kerkhof: ,,En nijntje is een merk dat verkocht wordt. Wellicht heeft de organisatie dat in haar enthousiasme even over het hoofd gezien. Het was wel leuk geweest. We zouden het ook gesteund hebben, maar het gaat niet door.”

De namen Nachtwacht en Sterrennacht - twee van Nederlands beroemdste schilderijen - zijn wel zijn goedgekeurd door de Internationale Astronomische Unie, die over alle namen in het heelal gaat. De organisatie bestaat 100 jaar en daarom mochten ruim honderd landelijke organisaties een naam geven aan een ster en een planeet. De verre ‘Nederlandse’ planeet heet nu nog HAT-P-6b en gaat Nachtwacht heten. Hij draait om de ster HAT-P-6, die voortaan Sterrennacht heet. De Nederlandse namen gaan over de hele wereld gelden, dus ook in andere talen.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht