Volledig scherm
Archieffoto. Op het gedeelte tussen de P&R De Uithof en het Galgenwaard was eind vorig jaar veel bouwactiviteit. © Koen Laureij

Nieuwe planning Uithoflijn laat
nog even op zich wachten

Wethouder Lot van Hooijdonk (verkeer, GroenLinks) komt binnenkort met een nieuwe planning voor de ingebruikname van de Uithoflijn.
Dat liet zij tijdens het vragenuur op het stadhuis in Utrecht weten aan de gemeenteraad.

Onlangs werd bekend dat de Uithoflijn toch niet in juli volgend jaar volledig in gebruik genomen. Ook met kunst- en vliegwerk, lukt het de gemeente niet om de sneltram van Utrecht Centraal naar de universiteitscampus volgens planning te laten rijden.

De gemeente probeert ervoor te zorgen dat de tram wel volgende zomer tussen
De Uithof en station Vaartsche Rijn rijdt. Pas later zou dan het stuk naar het centraal station worden geopend. Tot die tijd blijven er bussen naar De Uithof rijden. Wanneer de Uithoflijn wel helemaal gereed is, weet de gemeente nu nog niet.

Vertraging

De vertraging wordt onder meer veroorzaakt door de complexiteit van de vele bouwprojecten rond het centraal station. Met name de verbouwingen rondom Hoog Catharijne, zoals de fietsenstalling, het dak boven het Stationsplein, Het Platform en de aansluitingen op de OV-Terminal gooien roet in het eten.

Op voorstel van de fracties PvdA, VVD, CDA, D66, GroenLinks, Student & Starter, Partij voor de Dieren en SP werd een gepland debat over de Uithoflijn eerder deze week van de agenda afgevoerd. Reden hiervoor was dat het voeren van een debat onmogelijk is wegens ontbrekende informatie. Zo is nog niet bekend wat de financiële gevolgen zijn van het uitstel en ontbreekt een nieuwe planning.

Van Hooijdonk liet weten binnenkort met een nieuwe datum te komen ‘om op te koersen’. ,,Dit zullen we ook onderbouwen en daarbij zullen we onze afwegingen inzichtelijk maken.’’  

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht