Volledig scherm
De tippelzone aan de Europalaan. © Marnix Schmidt

'Nieuwe plek vinden voor tippelzone is moeilijk'

De gemeente is hard op zoek naar alternatieve locaties voor de tippelzone in de stad. Een geschikte plek vinden zal niet makkelijk worden, erkende wethouder Victor Everhardt tijdens een debat in de gemeenteraadscommissie.

Het gebied rondom de tippelzone aan de Europalaan gaat de komende jaren ingrijpend op de schop. Projectontwikkelaars die er gaan bouwen, willen van de zone af. Dat gaat zeer waarschijnlijk gebeuren: vorige maand werd bekend dat het college van burgemeester en wethouders de zone wil verplaatsen of geleidelijk sluiten. Een concreter voorstel komt later dit jaar op tafel na gesprekken met betrokkenen.

Quote

Over sluiting valt niet te praten.

Steven de Vries, GroenLinks

Voor het verplaatsen van de tippelzone is voldoende steun in de Utrechtse politiek. Het beëindigen van legaal tippelen gaat een meerderheid te ver, bleek donderdag. GroenLinks toonde zich het meest uitgesproken. ,,Over sluiting valt niet te praten'', zei raadslid Steven de Vries. Ook D66 en PvdA willen tippelende sekswerkers een plek blijven bieden. Wethouder Everhardt (volksgezondheid, D66), sprak zich inhoudelijk nog niet uit over de keuze voor verplaatsen of sluiten. Wel zei hij dat de gemeente mogelijke alternatieve plekken in de stad in kaart brengt. Of die er zijn, is nog niet duidelijk.

Everhardt ondervond eerder dat het vinden van een geschikte locatie voor een dergelijke voorziening niet makkelijk is. Pas na jaren zoeken en praten vond hij een plek voor de zogeheten Skeave Huse. Dit zijn zeven woningen voor mensen die ernstige overlast veroorzaken. VVD, CDA, ChristenUnie en Stadsbelang willen van de tippelzone af. Stadsbelang rekende uit dat de gemeente elke seksuele handeling op de afwerkplek met vijf euro subsidieert.

De tippelzone werd dertig jaar geleden opgezet om verslaafde vrouwen een inkomstenbron te geven. Het aantal vrouwen dat er werkt, is sterk afgenomen. Er zijn nu 64 prostituees met vergunning, waarvan ruim de helft buiten de regio Utrecht komt.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht