Volledig scherm
U26Gemeenten mikt op stemmers van lokale partijen voor een zetel in het Utrechtse provinciehuis © Marnix Schmidt

Nieuwe provinciale partij U26 kan slechts dromen van zetel

AnalyseNaar de standpunten van de partij is het nog gissen, maar de kans dat U26Gemeenten een zetel in de wacht sleept bij de verkiezingen voor Provinciale Staten in Utrecht op woensdag 20 maart is klein.

U26Gemeenten wil door het bundelen van de krachten van de lokale partijen in de verschillende Utrechtse gemeenten één of meerdere zetels veroveren in Provinciale Staten. Op papier is de partij goed voor veel stemmen. Ga maar na. Lokale partijen zijn volop vertegenwoordigd in de 26 Utrechtse gemeenteraden. Maar het is geen vanzelfsprekendheid dat kiezers die eerder hun stem uitbrachten op bijvoorbeeld Beter de Bilt of Wijk NU (Wijk bij Duurstede) het hokje achter U26Gemeenten nu rood kleuren.

Provinciale partijen die eerder de lokale kiezers voor zich probeerden te winnen, hadden weinig succes. Platform Lokale Partijen Utrecht bleef in 2011 steken op 2068 stemmen. Vier jaar geleden deed de partij het onder de naam Provincie@inwonersbelangen iets beter en kreeg 3881 stemmen, maar nog altijd ruim zesduizend te weinig om een zetel in Provinciale Staten te veroveren.

Probleem

Het zwakke van de initiatieven uit 2011 en 2015 was dat ze niet goed duidelijk konden maken waarvoor ze stonden. Provincie@inwonersbelangen wist vier jaar geleden ook niet alle lokale partijen achter zich te scharen. U26Gemeenten heeft hetzelfde probleem.  Anders dan de partijnaam doet vermoeden, weet ze zich niet gesteund door partijen uit alle 26 gemeenten.

Een deel van de lokale Utrechtse partijen zit niet te wachten op een krachtenbundeling, omdat ze ideologisch dicht bij een landelijke politieke partij staan. Andere lokalo’s beperken zich tot de gemeentegrens en bemoeien zich niet met de provinciale politiek. 

Forum

Een nieuwe provinciale partij kan bij de komende verkiezingen aantrekkelijk zijn voor kiezers die ontevreden zijn over de gevestigde partijen. Maar U26Gemeenten is niet de enige partij die deze groep in Utrecht in maart wil aanspreken. Forum voor Democratie heeft ook al aangekondigd zich in de stembusstrijd te mengen. En laat deze partij nu ook nog eens de wind in de zeilen hebben door al maanden goed te scoren in de landelijke peilingen. Een extra handicap voor partijen die op de ontevreden kiezers mikken, is dat deze groep doorgaans niet in groten getale gaat stemmen. De voortekenen voor een goede stembusuitslag zijn voor U26Gemeenten kortom niet gunstig.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht