Volledig scherm
De Korenmolen krijgt zijn nieuwe roeden, een klusje dat veel bekijks trekt. © Foto Ruud Voest

Nieuwe roeden voor Utrechtse molen Rijn en Zon

Utrechters die gisteren langs de molen Rijn en Zon liepen konden het niet laten om even naar boven te kijken: de korenmolen op de hoek van de Merelstraat en de Adelaarstraat heeft namelijk nieuwe roeden gekregen. 

Roeden vormen de basis van het wiekenkruis. Rijn en Zon heeft vier nieuwe gekregen, vervaardigd van metaal. Iedere Roede is ruim 20 meter lang. Om deze naar boven te krijgen werd een grote hijskraan ingezet. 

De Merelstraat was daarom de hele dag voor automobilisten afgesloten. De gemeente had de bewoners al eerder ingelicht over de werkzaamheden. Auto’s die vanochtend om 06.00 uur nog niet waren weggehaald, zijn weggesleept. Voetgangers en fietsers konden er wel gewoon door.

De gemeente wou de straat niet langer dan een dag afsluiten, daarom konden de oude roeden ook gisteren pas worden verwijderd. Deze zijn ter plekke vanmorgen met veel kabaal doorgezaagd. 

Renovatie

Rijn en Zon onderging  in 2011 een ingrijpende renovatie, waardoor de wieken vijf jaar stil stonden. In 2016 ging de molen weer draaien, maar de vreugde was van korte duur.

Bij vergelijkbare molens elders in Nederland bleek er een probleem met een boutverbinding, waardoor de wieken los kunnen komen.  Bij twee molens gebeurde dat ook daadwerkelijk. Rijn en Zon werd toen met samen met tientallen andere molens preventief stilgezet. 

Met de nieuwe roeden zou de Utrechtse molen dadelijk eindelijk weer moeten draaien. 

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470104 of stuur een email naar: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht