Volledig scherm
De nieuwe tram rijdt proefritten op de Uithoflijn op de Uithof. © Peter Vermeulen

Nieuwe tram rijdt z'n eerste meters op de Uithoflijn

De Uithoflijn is afgelopen weekend voor het eerst bereden. In de nacht van zaterdag op zondag reed er een tram tussen P+R De Uithof en het Wilhelmina Kinderziekenhuis.

Het was de eerste proefrit om te testen of de tram en de infrastructuur zoals de sporen, seinen en bovenleiding goed met elkaar samenwerken. Die testen duren vier weken en worden 's nachts uitgevoerd. 

De 33 meter lange tram moest wel eerst met speciaal transport van de remise in Nieuwegein naar P+R De Uithof gebracht worden. Het huidige testtraject is een recht stuk baan, maar er staan wel hekken langs voor de veiligheid. Ook staan er verkeersregelaars om de bussen langs de tram te begeleiden. 

De proefritten zijn nu nog op dit kleine stuk van het traject, maar worden later dit jaar uitgebreid naar het hele traject tot aan het Stationsgebied. Later wordt ook met meer trams gereden. Na deze testperiode start het proefbedrijf. Dan toetsen provincie Utrecht en U-OV tot medio 2018 het tramvervoerssysteem: onder meer de dienstregeling, de aansluiting met ander openbaar vervoer en de bereikbaarheid van het spoor voor nood- en hulpdiensten.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht