Zo ongeveer moet de nieuwe tunnel onder de Utrechtseweg door, eruit komen te zien.
Volledig scherm
Zo ongeveer moet de nieuwe tunnel onder de Utrechtseweg door, eruit komen te zien. © provincie Utrecht

Nieuwe tunnel tussen De Bilt en Uithof. De huidige is te smal en te laag

Bijna alle lichten staan op groen om een nieuwe fietstunnel aan te leggen onder de Utrechtseweg door bij De Bilt. De nieuwe tunnel moet het huidige tunneltje, dat veel te smal en te laag is, vervangen. 

Nog dit jaar verwacht de provincie Utrecht een aannemer te hebben voor de klus. Naar verwachting wordt volgend jaar gestart met de aanleg.

Het huidige tunneltje dat de Kapelweg aan de noordkant via de Oude Bunniksweweg verbindt met de Uithof aan de zuidkant is voetgangers en fietsers en ook de provincie al langer een doorn in het oog. Het tunneltje is smal en laag waardoor fietsers en voetgangers weinig ruimte hebben om elkaar te passeren. Scholieren uit de wijk Kloosterpark bij het KNMI mijden de tunnel uit angst voor aanrijdingen met snelle fietsers en bromfietsers.

Bushalte

De provincie heeft inmiddels al wel veel voorbereidende werkzaamheden laten uitvoeren. Zo is de bushalte naast de huidige tunnel honderd meter richting Utrecht verplaatst en zijn er veel kabels verlegd. Ook is er veel werkruimte gekomen voor de aannemer om straks de tunnel aan te leggen. De nieuwe tunnel komt op tien meter afstand van de huidige te liggen. 

De oude tunnel blijft bestaan. Aanpassen van de bestaande tunnel zou te kostbaar worden, net als het verwijderen van de tunnel. De huidige tunnel zal, als de nieuwe is gerealiseerd, worden omgetoverd tot een faunapassage. Als de nieuwe tunnel is voltooid, zal ook de bushalte weer naar de oude plek verhuizen.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht