Verwachting (links) en de realiteit (rechts) van de mozaïekvloer op het Vredenburgplein in Utrecht.
Volledig scherm
Verwachting (links) en de realiteit (rechts) van de mozaïekvloer op het Vredenburgplein in Utrecht. © Gemeente Utrecht/Cornelie van Well

Nieuwe Vredenburgplein met mozaïkvloer is op 5 juni eindelijk klaar

Het nieuwe Vredenburgplein wordt woensdag 5 juni officieel geopend. Daarmee wordt de controversiële herinrichting na een periode van anderhalf jaar officieel afgesloten.

Wethouder Victor Everhardt (Stationsgebied) en Gijspiet van Os (voorzitter van de Marktcommissie Vredenburg) verrichten de opening. 

Over de granieten mozaïekvloer op het Vredenburgplein is veel te doen. De ruim 2.1 miljoen euro kostende vloer met daarop afbeeldingen die verwijzen naar de markt en naar het Romeinse verleden komt niet uit de verf. De kleurrijke afbeeldingen van alledaagse producten zoals een vis, een artisjok, een prei, olijven, een croissant, knopen of lipstick zijn vrijwel onherkenbaar. Door de markt die drie keer in de week plaatsvindt, raakt de vloer bovendien snel vervuild.

De gemeente noemt het Vredenburgplein weer een echt stadsplein: het vormt de verbinding tussen de oude binnenstad en het Stationsgebied. Een plein met een kunstwerk, bomen en bankjes. ‘Na een lange verbouwing geven we het plein op woensdag 5 juni weer terug aan de markt en zijn kooplui, met een knipoog naar het verleden’, aldus de gemeente.

Coating

In totaal zijn er zo’n 490.000 mozaïeksteentjes met 32 verschillende kleuren neergelegd op de vloer, naar een ontwerp van de Amsterdamse kunstenaar Jennifer Tee. In de afgelopen tijd heeft de gemeente gepoogd de vloer te beschermen met een speciale coating. Maar die proef is in eerste instantie mislukt. 

Daarna is een andere deklaag uitgeprobeerd, waarvan de resultaten nog niet bekend zijn. Mocht de coating niet tot verbetering leiden, dan rest de gemeente het met regelmaat schoonspuiten van de ‘kunstvloer’ met een hogedrukspuit.

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470104 of stuur een email naar: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht