Volledig scherm
Schoonmakers lappen de mozaïeken kunstvloer op het Vredenburgplein op voor de officiële opening van woensdag. © Marnix Schmidt

Nieuwe Vredenburgplein wordt woensdag geopend, maar is nog steeds grauw en vaal

Het is nog steeds onduidelijk of het heringerichte  Vredenburgplein in Utrecht met daarop een mozaïeken kunstvloer opgelapt kan worden door een extra coatinglaag. 

De gemeente verwacht pas volgende week duidelijkheid over nieuwe proeven. Een test met een andere deklaag leverde niets op.

Woensdag wordt het heringerichte plein, dat ruim 2,1 miljoen euro kostte, officieel geopend door wethouder Victor Everhardt (Stationsgebied) en voorzitter van de marktcommissie Vredenburg Gijspiet van Os. Vandaag zijn schoonmakers druk in de weer geweest om het plein te reinigen voor de opening. 

Geen deadline

,,De extra beschermingslaag voor de tegels staat los van de officiële opening’’, benadrukt gemeentelijk woordvoerder Jochem Hoogenboom. ,,Daarvoor hebben we geen deadline.’’

Vooralsnog zit de gemeente in haar maag met de mozaïeken kunstvloer naar een ontwerp van de Amsterdamse kunstenaar Jennifer Tee. In totaal zijn er 490.000 mozaïeksteentjes met 32 kleuren gelegd. Probleem is dat de afbeeldingen die verwijzen naar het Romeinse verleden van Utrecht en naar producten van de markt, onherkenbaar zijn. Bovendien wordt de vloer snel vuil door de markt, die drie keer in de week plaatsvindt.

Evaluatie

Hoogenboom zegt dat de proeven met het aanbrengen van coating nog niet zijn afgerond. ,,De proeven lopen nog. Eind van de week is er een evaluatie. Begin volgende week weten we of we kunnen doorgaan met deze testen of dat we het moeten laten zoals het is.’’ Dat laatste betekent dat de gemeente met grote regelmaat het plein zal moeten schoonspuiten. De herinrichting van het plein heeft anderhalf jaar geduurd. Het kunstwerk kostte vier ton.

Over de granieten vloer is veel te doen. De afbeeldingen van alledaagse producten zoals een vis, artisjok, prei,  kip, olijven, een croissant, knopen en lipstick, komen slecht uit de verf. Via een speciale coating hoopt de gemeente nu de kleurrijke afbeeldingen een diepere tint te geven en tegelijkertijd de vloer beter te beschermen tegen vuil. 

Enthousiast

De gemeente zelf is enthousiast over het nieuwe Vredenburgplein. Ze spreekt van ‘een echt stadsplein’: het vormt de verbinding tussen de oude binnenstad en het stationsgebied. Een plein met een kunstwerk, bomen en bankjes.

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470104 of stuur een email naar: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.
  1. Van heinde en ver in de rij voor de Uithoflijn: tramfanaten halen hun hart op tijdens eerste echte rit

    Van heinde en ver in de rij voor de Uithoflijn: tramfana­ten halen hun hart op tijdens eerste echte rit

    In iedere bocht langs de route staan ze. Telefoons en cameraatjes in de aanslag, erachter een gefronst gezicht dat in opperste concentratie het ultieme beeld probeert te schieten. Wie denkt dat het een bijzondere bolide is waar ze op wachten zit er ver naast: het is de eerste, met publiek gevulde Tram 22, ofwel de Uithofijn. Tientallen geïnteresseerden konden vandaag gratis een ritje meerijden.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht