Volledig scherm
GroenLinks wil een direcht fiets- en voetpad naar het nieuwe zwembad. © Foto Henk Zandvliet

‘Nieuwe zwembad Bilthoven moet beter bereikbaar zijn voor fietsers’

Het nieuwe zwembad in Bilthoven moet voor fietsers beter en veiliger te bereiken zijn. Fietsers en voetgangers moeten straks via een smalle doorgang, tussen rijen geparkeerde fietsen door, naar het nieuwe zwembad. De fractie van GroenLinks in De Bilt vindt dat verre van optimaal en pleit voor een direct fiets- en voetpad in het verlengde van de Oude Brandenburgerweg. 

Het nieuwe Biltse zwembad nadert zijn voltooiing: rond de zomer gaat het zwembad, waar de Biltse politiek ruim tien jaar over gesteggeld heeft, feestelijk open. 

Gert Kelfkens van GroenLinks De Bilt: ,,Een goede bereikbaarheid van het zwembad voor langzaam verkeer is uiteraard een vereiste, maar de ontsluiting zoals die er nu uitziet is verre van optimaal. De route vanuit het zuiden is een onveilige omweg, waarbij vaak moet worden overgestoken en waar het gedeelte langs de noordzijde van SportCity erg rommelig is ingericht. Dat deel is geheel bestraat met trottoirtegels, er staan paaltjes, er is geen fietsstrook aangegeven en aan beide zijden staan fietsen van de bezoekers van SportCity geparkeerd. Tussen die beide rijen fietsen door moeten fietsers en voetgangers samen hun weg zien te vinden, waarbij (bijna) aanrijdingen regelmatig voorkomen.’’ 

Alternatief

Kelfkens heeft daarom de verantwoordelijke wethouder een alternatief voorgelegd in de vorm van een ontsluiting via een direct fiets- en voetpad in het verlengde van de Oude Brandenburgerweg. ,,Nu ligt daar nog het oude zwembad in de weg, maar na de sluiting daarvan wordt een korte en veilige ontsluiting goed mogelijk. Mocht dat tijdelijk nog niet mogelijk zijn doordat het oude zwembad nog niet is afgebroken, dan moet in ieder geval de huidige route aanzienlijk verbeterd worden. Dat kan door de fietsenrekken aan een zijde te verwijderen en op die plek een duidelijk van het voetpad gescheiden en gemarkeerde fietsstrook aan te leggen.’’ 

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht