Volledig scherm
Baggerwerkzaamheden in de Hollandsche IJssel in Zuid-Holland. © Bram Gebuys

Nieuwegein doet beroep op ‘bommenregeling’ voor schoonmaken Hollandsche IJssel

Nieuwegein doet voor ruim 71.000 euro een beroep op de ‘bommenregeling’ van het ministerie van binnenlandse zaken. Het geld is bedoeld voor onderzoek naar niet geëxplodeerde explosieven uit de Tweede Wereldoorlog in de Hollandsche IJssel.

Het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden gaat de rivier de komende jaren uitbaggeren. De verwachting was dat op enkele plaatsen nog zogeheten blindgangers aangetroffen konden worden. Omdat het risico bestaat dat die bij de baggerwerkzaamheden alsnog exploderen, zijn die in veel gevallen al opgespoord en onschadelijk gemaakt.

Met de opsporing en afvoer van explosieven in het Nieuwegeinse deel van de Hollandsche IJssel is ruim een ton gemoeid. De regeling vergoedt daarvan zeventig procent. Het overige deel komt voor rekening van het Hoogheemraadschap.

In september deed de gemeenteraad van IJsselstein overigens al eenzelfde beroep op de bommenregeling voor het deel van de Hollandsche IJssel dat binnen haar grenzen valt. Dat ging om een nog iets hoger bedrag: ruim 76.000 euro.

Baggeren

Het beheer van de Hollandsche IJssel is in 2013 overgegaan van Rijkswaterstaat naar het Hoogheemraadschap, Sinds de jaren zeventig van de vorige eeuw is er nauwelijks meer gebaggerd. Daardoor is de rivier op sommige plaatsen te ondiep geworden voor scheepvaart en waterafvoer. In 2017 zijn baggerwerkzaamheden gestart in het meest westelijke deel van de rivier in Zuid Holland. Het deel in IJsselstein en Nieuwegein komt in de tweede helft van dit jaar aan bod.

Dit jaar wordt ten westen van IJsselstein ook een proef gedaan met nieuwe oevers. Vier aannemers leggen een proefvak aan.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht