Volledig scherm
VLNR: Ellen Hazebroek, Jasper Van Nuijs en Kees de Kunder. © Koen Laureij

Nieuwegein krijgt in september nieuw multicultureel festival

Imagine Multi Culti-dagEen dag lang veel verschillende culturen in Nieuwegein bij elkaar brengen. Dat is de ambitie van twee initiatiefnemers die een nieuw evenement in Nieuwegein opzetten. Vlak na de zomer moeten duizend Nieuwegeiners en anderen met elkaar het leven vieren bij Imagine Multi Culti dag.

Het idee ontstond bij de Nieuwegeiners Ellen Hazebroek en Jap van Nuijn, al een paar jaar geleden. Ze wilden een evenement in Nieuwegein waar cultuur niet alleen Turks, Marokkaans of Surinaams behelst, maar ook mensen uit de stad die lid zijn van een sportclub, arm of rijk zijn of mensen met een bepaalde levensovertuiging. ,,Ook dat is cultuur'', zegt Van Nuijn. ,,Cultuur zegt namelijk iets over wie een persoon is, wat hem of haar drijft en hoe deze persoon in het leven staat. Het lijkt me waanzinnig mooi om dat allemaal op een evenement samen te brengen en al die mensen kennis met elkaar te laten maken." 

Stoute schoenen

Quote

We denken dat Nieuwegein een rijkdom heeft aan verschil­len­de mensen. Cultuur valt niet te begrenzen, dus ook mensen uit de omgeving zijn welkom

Eind januari besloten Hazebroek en Van Nuijn de stoute schoenen aan te trekken en begonnen met de voorbereidingen van Imagine Multi Culti dag. Op 8 september moet het in Nieuwegein, op het Middengaardeterrein aan de Galecopperzoom, duizend Nieuwegeiners en mensen uit de omgeving bij elkaar brengen. De initiatiefnemers besloten bij deze eerste editie vijf keukens met elk een andere herkomst uit te nodigen. Ook is er muziek. Ondertussen kan het publiek meespelen met oude volksspelen op het feestterrein. De complete dag moet ook jong en oud bij elkaar brengen. Van Nuijn: ,,We leggen de nadruk op Nieuwegein, omdat we daar wonen. We denken dat Nieuwegein een rijkdom heeft aan verschillende mensen. Cultuur valt niet te begrenzen, dus ook mensen uit de omgeving zijn welkom. Mensen van buiten Nieuwegein kunnen zo kennismaken met onze gastvrijheid."

De initiatiefnemers willen zo veel mogelijk lokale ondernemers en het verenigingsleven betrekken bij deze dag. De komende maanden hopen ze dat veel organisaties dit culturele evenement omarmen. Van Nuijn: ,,We moeten er samen iets moois van maken.''

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht