Volledig scherm
Het Zomerfestival komt op het terrein van Fort Jutphaas. © Raymond de Jong

Nieuwegein krijgt Zomerfestival

Fort Jutphaas in Nieuwegein is op 25 augustus het toneel van een gloednieuw festival.

Het gaat om het grote evenement 'Zomerfestival op het Fort' met eten, livemuziek, openluchtfilmvertoningen en kunst. Fort Jutphaas wordt omgetoverd tot festivalterrein. De organisatoren van het Zomerfestival hopen dat het warme, zomerse weer in elk geval aanhoudt tot en met de festivaldag: zaterdag 25 augustus.

Het culturele Zomerfestival op het Fort is een nieuw initiatief in voormalig Jutphaas. Verschillende organisaties hebben de handen ineengeslagen voor dit nieuwe openluchtevenement. Zo zorgt het Nieuwegeinse AkoestiCafé voor livemuziek, zijn er de hele dag foodtrucks aanwezig, filmtheater 't Hoogt zorgt voor arthousefilms in de avond, het wijnfort geeft wijnproeverijen en het kunstcollectief Feniks zorgt voor een podium voor tien kunstenaars die hun werk exposeren en verkopen.

Woordvoerder Jasmijn Kooijmans van Zomerfestival op het Fort: ,,We hebben bewust gekozen om verschillende organisaties bij elkaar te brengen en te zorgen voor verbinding. Door een goed programma neer te zetten en veel extra's te bieden hopen we op veel belangstelling. En we hopen op mooi weer.''

Het Zomerfestival op het Fort krijgt een podium voor verschillende soorten muziekoptredens. Om 21.30 uur wordt hier de openluchtfilm Retour en Bourgogne vertoond. Hiervoor geldt een toegangsprijs. De Franse film gaat over een familie op een ambachtelijke wijngaard. De rest van de dag is toegang op het fort gratis.

Kasteeltuin

Op dezelfde zaterdag - het laatste weekend van de schoolvakantie - wordt in de kasteeltuin van Kasteel Rijnhuizen ook de traditionele Nieuwegeinse Kunstmarkt gehouden. Dit evenement is omgedoopt tot Rijnhuizen Buitengewoon. Voorheen vond deze markt op de Herenstraat plaats, maar de organisatie koos voor het eerst voor een nieuwe locatie bij het kasteel. Kooijmans: ,,We hebben bewust gekozen voor verbinding, daarom vinden beide evenementen in één weekend plaats. Je loopt binnen enkele minuten van het ene naar het andere. Dus er is echt wat te doen.''

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht