Volledig scherm
De voormalige zustersflat aan de Lomanlaan in Utrecht. © Ramon Mosterd

Nieuwegein stelt omstreden huisjesmelker ultimatum

Huisbaas en projectontwikkelaar Marcel van Hooijdonk heeft het nu ook aan de stok met de gemeente Nieuwegein. Die heeft hem een ultimatum gesteld tot 26 maart om de brandveiligheid van 26 appartementen op orde te brengen.

Ook in Utrecht en Zeist is de Brabander verwikkeld in procedures met gemeente of omwonenden. In Nieuwegein kregen de bewoners van 26 appartementen aan de Weverstede gisteren van de gemeente te horen dat ze eind maart mogelijk hun huis uit moeten als hun huisbaas voor die tijd niet met name de plafonds brandwerender maakt. Volgens de gemeente Nieuwegein sleept het conflict met de verhuurder al sinds juni 2012.

Het voormalig kantoorpand was toen al verbouwd en bewoond, voordat de gemeente daarvoor een vergunning gaf. Sindsdien heeft Nieuwegein herhaaldelijk tevergeefs aangedrongen op verbeteringen en dwangsommen opgelegd.

Bezorgd
In Zeist zijn bewoners van een appartementengebouw aan de Montauban-straat bezorgd over de ontwikkeling van kantoorruimte in hun complex tot sociale huurwoningen door Zuylenstaete BV, eigendom van Marcel van Hooijdonk.

Bewoners probeerden dat tevergeefs met een rechtsgang tegen te houden. Zij vrezen fietsoverlast, krapte op het afgesloten parkeerterrein, ruimtegebrek voor extra vuilcontainers, maar bovenal overlast van de nieuwe bewoners van de sociale huurwoningen zelf.

Niet illegaal
In Utrecht blijkt in de voormalige zusterflat aan de Utrechtse Lomanlaan (De Zusters) in Transwijk toch geen sprake van illegale bewoning. Op de begane grond en de eerste verdieping wordt gewerkt, niet gewoond. Dat zegt woningbouwcorporatie Mitros, die het pand heeft verhuurd aan Van Hooijdonk.

De Utrechtse wethouder Jansen (SP) had gisteren opgevangen dat er tegen de regels gewoond zou worden. Voor de bouw van 40 studentenkamers op de begane grond en eerste verdieping is de vergunning vorige maand afgegeven, aldus Mitros. De verhuurder van de kamers, de Stichting Volkshuisvesting Utrecht, (SVU) bevestigt dit bij monde van bestuurslid Van Hooijdonk. Behalve de 40 studentenwoningen zitten in het pand ook 143 appartementen, verdeeld over andere verdiepingen.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht