Volledig scherm
De gemeente Nieuwegein zoekt een koper of huurder voor de historische boerderij aan de Vreeswijksestraatweg 9. © Raymond de Jong

Nieuwegein zoekt huurder of koper voor historische boerderij na vertrek zorginstelling Lister

De gemeente Nieuwegein zet de historische boerderij aan de Vreeswijksestraatweg 9 in de verkoop of zoekt een nieuwe huurder voor het pand. Zorginstelling Lister wilde op het terrein zeven zogenoemde tiny houses plaatsen voor bewoners met een psychiatrisch verleden, maar zag daarvan af na protesten uit de buurt.

Eind vorig jaar kondigde de zorginstelling aan de tiny houses te willen plaatsen op het terrein van de oude boerderij. Maar buurtbewoners kwamen tegen dit plan in verzet en haalden 500 handtekeningen op. Ze waren vooral bezorgd over de aantasting van de historische waarde van de plek. Lister concludeerde na veel gesprekken en buurtbijeenkomsten dat er geen draagvlak in de buurt was voor het plan en trok het in januari in.

Omwonenden in de wijk Fokkesteeg zijn deze week op de hoogte gebracht van het voornemen van de gemeente. De oude boerderij inclusief de grond komt na de zomer in de verkoop, maar een goede huurder is ook welkom. De koper of huurder moet wel rekening houden met het feit dat de oude boerderij een flinke renovatie moet ondergaan. 

Renovatieverplichting

„De boerderij heeft een cultuurhistorische en monumentale waarde, dus behoud van het erfgoed is van essentieel belang”, legt woordvoerder Xandra Fije van de gemeente Nieuwegein uit. „Bij verkoop is een renovatieverplichting onderdeel van de voorwaarden. Daarnaast willen we dat een nieuwe gebruiker van het pand met hart voor de wijk en het pand zorgt, en dat het erfgoed wordt behouden en de sociale verbindingen in de wijk worden versterkt.” Als nieuwe ideale gebruiker ziet de gemeente een huurder of koper met een maatschappelijke achtergrond.

De verkoopprijs en het eventuele huurbedrag zijn nog niet bekend. Makelaar De Keizer is gevraagd te starten met de voorbereidingen tot verkoop of verhuur. Naar verwachting komt de gemeente met meer voorwaarden voor beide opties. Die zijn na de vakantieperiode bekend, als de aankondiging openbaar is gemaakt.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht