Volledig scherm
De EOD was vanochtend ter plaatse bij de woning. © Koen Laureij

Nieuwegeiner die handgranaat voor de deur kreeg, is bekende van de politie

De bewoner van de woning aan de Beatrixlaan in Nieuwegein waar vanochtend een handgranaat voor de deur werd gelegd zou actief zijn in het criminele circuit. Goed ingevoerde bronnen melden het AD dat hij een bekende is van de politie, onder meer vanwege drugshandel en de verkoop van gps-trackingsystemen. Het plaatsen van de granaat moet gezien worden als een ‘signaal’ aan de bewoner.

Volledig scherm
De EOD was vanochtend ter plaatse bij de woning. © Koen Laureij

Het gaat om een 49-jarige man, die is geboren in Utrecht. Vorige week werd de woning al met een automatisch vuurwapen beschoten. Toen lag het wegdek bezaaid met kogelhulzen en was de straat urenlang afgesloten. Het was volgens buurtbewoners niet het eerste incident. „Het gaat van kwaad tot erger”, zeiden zij. Een buurvrouw meldde dat de autobanden van de man al eens waren lek gestoken. De woning van de man en zijn gezin heeft als enige in de buurt rolluiken die permanent zijn gesloten. Ook hangen er camera’s bij de voordeur.

Het plaatsen van een handgranaat is na het schietincident van vorige week opnieuw een signaal vanuit het criminele circuit aan de bewoner, zeggen ingewijden. „Hoe maak je duidelijk dat je iemand weg wil hebben of dat hij een probleem moet oplossen? Door de woning te beschieten of een explosief te plaatsen”, aldus een goed ingevoerde bron. In het dagelijks leven bestiert de man een slotenmakersbedrijf, maar via internet verkoopt hij ook gps-trackers (volgsystemen), kleine spionagecamera’s en spullen om cilinders mee uit sloten te trekken. Deze attributen zijn zeer geliefd bij criminelen.

'Niet pluis'

Het nieuwe incident rondom de woning zorgt voor angstgevoelens in de doorgaans rustige wijk. Een bewoner meent dat het huis waar het explosief werd aangetroffen een duistere plek is in de normaal rustige wijk. „Niemand anders in de straat heeft de rolluiken continu dicht. Er hangt een camera voor de deur. Als je je huis zo moet beveiligen, ben je niet goed bezig. Het geeft me geen goed gevoel.” Een ander merkt op dat er vaak 'vreemde figuren' bij het huis aanbellen. „Het lijkt alsof er handel gedreven wordt in illegale middelen. Het is een komen en gaan van rare figuren. Iets is daar in ieder geval niet pluis.”

De bewoner was vandaag niet bereikbaar voor commentaar. Na de schietpartij van vorige week zei hij niet onder de indruk te zijn. Hij ontkende de schietpartij en volgens hem waren de gaten in de rolluiken, ramen en gevel voor de frisse lucht: „Dat zijn geen kogelgaten, dat is om te ventileren.” Voor zover bekend heeft de bewoner geen strafblad. 

Weet u meer over deze zaak? Neem contact op met onze verslaggever Yelle Tieleman: y.tieleman@ad.nl

Volledig scherm
Vorige week werd de woning aan de Beatrixstraat beschoten, met kogelgaten in gevel, ramen en rolluik als gevolg. Vandaag werd een handgranaat voor de deur gelegd. © Sem van der Wal

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht