Nieuwegeiner met dwarslaesie overladen met reacties, teller crowdfunding loopt rap op

VideoDe crowdfundingactie voor Joost van Drie heeft tot dusver ruim 38.000 euro opgeleverd. Vrienden van de 37-jarige Nieuwegeiner – die op vakantie in Frankrijk een dwarslaesie opliep – willen 60.000 euro ophalen zodat de vader van drie kinderen zijn huis kan aanpassen. 

Onder meer een traplift voor zijn rolstoel en aanpassingen aan de keuken en de badkamer zijn noodzakelijk, zodat Van Drie in zijn eigen huis kan blijven wonen. Dat wil hij graag zodat er ‘dan niet nóg meer anders wordt voor mijn kinderen’.

Enveloppen in de bus

Van Drie is beduusd over alle reacties die hij in de afgelopen week kreeg. „Echt, ik krijg uit alle hoeken steun. Vrienden staan op voor me, storten geld. Ik krijg anonieme enveloppen in de bus, waarvan eentje met vijfhonderd euro. Dat raakt me enorm. Op straat schieten mensen me aan. In revalidatiecentrum De Hoogstraat moest ik zelfs handtekeningen uitdelen. Het is allemaal zo hartverwarmend. We ging deze week bowlen voor het kinderfeestje van mijn zoon. Zegt de medewerkster daar: jij bent toch die vader uit de krant? Nou, dan zijn de bitterballen voor onze rekening. En stop het geld maar in je potje voor de traplift.” 

Quote

De bitterbal­len voor onze rekening. En stop het geld maar in je potje voor de traplift

Medewerkster bowlingbaan

Het zijn dat soort reacties die Van Drie steunen in lastige tijden.  Bijna duizend mensen deden een donatie in de eerste week van de crowdfundingsactie. „Ik weet echt niet hoe ik de mensen moet bedanken. Mijn vrienden zijn deze actie gestart, omdat ze me gunnen dat mijn leven weer een stukje meer zelfredzaam wordt. Maar kennelijk denken heel veel meer mensen er net zo over. Hartverwarmend.”

Keihard knokken

Van Drie zegt de steunbetuigingen te gebruiken om door te knokken. „Ik krijg ook krantenstukjes opgestuurd van succesvolle behandelingen voor dwarslaesiepatiënten in Zwitserland. Maar zij hadden nog een beenfunctie, ik niet meer. Geen dwarslaesiepatiënt is hetzelfde. Voor mij is dat denk ik geen optie.”

Toch blijft hij hopen dat het op een dag weer lukt om te lopen: „Ik zei nog gekscherend tegen mijn vrouw: ‘Als ik morgen wakker word en ik kan weer staan, doe ik de gordijnen dicht, hoor. Dan weet ik me geen raad met al dat geld dat mensen hebben opgehaald.’ Maar geloof me, daar ga ik dan een heel mooi doel voor een ander in mijn positie voor zoeken. Tot het zover is moet ik realistisch blijven, en keihard blijven werken om beetje bij beetje vooruit te gaan. Ik weet één ding wel zeker: van wanhopen en doemdenken ga ik zeker niet vooruit.”

Volledig scherm
Joost met zijn vrouw Rheza © Marnix Schmidt
  1. Wat gebeurt er vandaag in Utrecht?
    vrijdag 18 januari

    Wat gebeurt er vandaag in Utrecht?

    Hij verrees de afgelopen dagen al in de Catharijnesingel pal tegenover TivoliVredenburg, maar vanavond wordt de plastic walvis Skycraper pas officieel onthuld. Dit gebeurt om 17.30 uur door locoburgemeester Victor Everhardt. Rondom de onthulling worden in TivoliVreden ook een aantal korte presentaties gegeven, onder andere door Jason Klimoski, de New Yorkse architect die Skyscraper bedacht. De elf meter lange walvis moet aandacht vragen voor de plastic soep in de oceanen. De kratten en jerrycans waarvan Skyscraper is gemaakt zijn gevonden op de stranden van Hawaï, New York en België. De walvis is de komende zes maanden nog te zien in Utrecht.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht