Volledig scherm
Afvalcontainer © Lars Smook

Nieuwegeiners flink duurder uit met afval en onroerendezaakbelasting

De inwoners van Nieuwegein zijn volgend jaar fors meer geld kwijt aan hun gemeente. Vooral de afvalstoffenheffing (8 procent) en de onroerendezaakbelasting (OZB) (3,25 procent) stijgen flink. Tegelijkertijd schrapt de gemeente het vergroenen van schoolpleinen en het verfraaien van de oude dorpskernen van Jutphaas en Vreeswijk.

Ondanks deze maatregelen komt Nieuwegein in de begroting voor 2020 nog 919.000 euro tekort. Het college negeert de opdracht van de gemeenteraad in juni om met een sluitende begroting te komen. De raad legde die opdracht vast in een motie, nadat de zogeheten meicirculaire van het rijk duidelijk maakte dat de stad enkele miljoenen minder krijgt dan begin dit jaar werd verwacht.

Volgens wethouder financiën Hans Adriani (PvdA) wordt de wens van de raad niet zomaar genegeerd. ,,We hebben er lang over nagedacht, maar we verwachten dat in de jaren na 2020 geen tekort zal zijn. Willen we nu bezuinigen op de bibliotheek en het zwembad en de dienstverlening om zeep helpen voor het oplossen van een incidenteel tekort? We hebben een algemene reserve. Als er wat overblijft, storten we het overschot daarin, als we tekort komen kunnen we daar ook een beroep op doen.” Die spaarpot van Nieuwegein bevat ruim 6 miljoen euro. Daarnaast heeft de gemeente nog zo'n 24 miljoen apart staan uit de opbrengst van grond op bedrijventerrein Het Klooster.

Behoedzaam opereren

Het Nieuwegeins college kiest ervoor het programma’s zoals  Betere Buurten in elk geval ongemoeid te laten. Miljoenen kostende projecten zoals het natuurkwartier in park Oudegein en het verlevendigen van het Atrium in het Stadshuis kunnen wat Adriani betreft ook ongehinderd doorgaan. ,,Die plannen zijn al in de begroting verwerkt.” Dat geldt niet voor bijvoorbeeld de extra 4,5 miljoen euro die nodig is voor de voorkeursvariant  voor vernieuwing van sportpark Parkhout/Zandveld. Juist vorige week werd bekend dat daarvoor nog eens ruim vier miljoen euro extra nodig is. ,,Het is behoedzaam opereren als het gaat om leuke en nieuwe dingen’’, zegt de portefeuillehouder van financiën.

De gemeente beschouwt de historische dorpskernen als beeldbepalend voor Nieuwegein. Initiatieven om de cultuurhistorie in en om de oude dorpskernen te behouden en versterken worden ondersteund. Daarvoor was eerder 50.000 euro opgenomen voor 2020. Maar dat bedrag is nu voor 2020 op 0 euro gezet en doorgeschoven naar 2021.

Grilligheid

Volgens Adriani komt het Nieuwegeins college volgend voorjaar met een nota over het huishoudboekje op lange termijn. Nieuwegein ziet veel kosten op zich af komen doordat veel wijken een halve eeuw oud zijn en daardoor groot onderhoud nodig hebben.  De wethouder hekelt de grilligheid van het rijk bij de toekenning van de bijdrage aan de gemeente. ,,Het is bizar dat het rijk niet weet waar het zijn geld aan uit moet geven, terwijl de gemeenten moeten bezuinigen. Dat is niet uit te leggen.’’

De stijging van de belastingtarieven is met 3,25 procent groter dan de inflatie. Dat wordt veroorzaakt door de algemene prijsstijging, maar ook door gestegen ambtenarensalarissen. De medewerkers van de gemeente krijgen er volgend jaar drie procent bij en een eenmalige uitkering van 700 euro. Een vijfde van de gemeentelijke begroting van 200 miljoen bestaat uit salarissen.

  1. Mickey Mouse en Goofy maken plaats voor bouwhelmen en puin: in het landhuis van Wibi Soerjadi wonen straks senioren
    PREMIUM

    Mickey Mouse en Goofy maken plaats voor bouwhelmen en puin: in het landhuis van Wibi Soerjadi wonen straks senioren

    De Wulperhorst in Zeist, het oude woonhuis van pianist Wibi Soerjadi, staat in de steigers. Aggregaten ronken, vrachtwagens rijden af en aan en bouwlieden met zware laarzen aan en helmen op bevolken het reusachtige huis waar eens pianostukken van Mozart en Beethoven klonken. Eind 2020 moet de metamorfose zijn voltooid. Dan is de Wulperhorst omgetoverd tot een statige zorgresidentie met 25 woningen.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht