Volledig scherm
Bij Stern Auto in Nieuwegein legden vanmorgen tientallen medewerkers op initiatief van de FNV het werk neer. © Moreno Le Loux

Nieuwegeinse automonteurs: ‘Staken tot betere voorwaarden op tafel liggen’

Bij autogarage Stern in Nieuwegein is vandaag gestaakt door tientallen medewerkers. De acties van monteurs gaan komende tijd door en hebben mogelijk ook gevolgen voor andere Mercedes-dealers en voor klanten

Ze verzamelden zich vanmorgen al rond 07.00 uur aan de Ringwade. Daar protesteerden zo’n 25 werknemers van het bedrijf om betere arbeidsvoorwaarden af te dwingen. Ze legden daarom onaangekondigd het werk neer, tot ongenoegen van hun werkgever. ,,Wij zijn hierdoor verrast’’, klonk het in Nieuwegein.

Niet alleen in Nieuwegein, maar ook in onder meer Assen legden werknemers het werk neer. Maar omdat vanuit Nieuwegein onderdelen naar de rest van het land gaan, hebben acties hier de meeste impact. De werkonderbreking kan zorgen voor vertraging bij reparaties van auto’s van klanten.

Volgens vakbondsbestuurder Albert Kuiper van FNV blijven de acties net zo lang doorgaan tot de werkgevers op de eisen van de bonden ingaan. ,,Iedere dag bij enkele andere vestigingen, totdat de arbeidsvoorwaarden beter zijn.’’

Verplicht werken op zaterdag

Kuiper legt uit dat voor het eerst actie wordt gevoerd op het onderdeel motorvoertuigen, waar de arbeidsvoorwaarden inmiddels tien jaar oud zijn. Het gaat om een cao voor zo’n 85.000 mensen. De medewerkers verzetten zich onder meer tegen het verplicht werken op zaterdagen.

Werkgeversorganisatie BOVAG probeerde de partijen op het laatste moment nog terug aan de onderhandelingstafel te krijgen. Zij stellen nu bereid te zijn om het verplicht werken op zaterdagen te schrappen. Maar dat zegt de FNV te betwijfelen. ,,In het nu voorliggende voorstel is nog altijd sprake van een verplichtend karakter en ook staat de door ons beoogde toeslag weer ter discussie”, stelt Kuiper teleurgesteld. De bonden vinden dat de werkgevers met meer over de brug moeten komen.

De medewerkers in Nieuwegein vertrokken vanmorgen rond 10.00 uur na enkele uren actie voeren weer bij de entree van hun eigen bedrijf. Zij keerden niet terug naar hun werkplek, maar vertrokken naar huis. De bonden gaan komende tijd door met verrassingsacties verspreid over het hele land.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht