Volledig scherm
Karin Prins woont met haar gezin in een tiny house (klein huis). © Koen Laureij

Nieuwegeinse Karin was ‘op slag verliefd’ op tiny houses

Minder en bewuster consumeren in een zelfvoorzienend huis van maximaal 25 vierkante meter. Dat was het uitgangspunt van de Tiny Houses, die de na economische crisis in de VS ontstonden. Sinds december 2017 heeft ook Nieuwegein een eigen locatie, Tiny Village Kleinhuizen op Plettenburg-West.

Zaterdag is er voor de tweede keer een open dag. De eerste bewoners van een tiny house waren Karin Prins (35), haar man Gijsbert Schutten (40), hun dochter Juliette (4) en hun zoon Berend (1).

Prins: ,,We woonden in een appartement in Zeist, maar droomden altijd al van een huis met een veranda en buitenruimte. Toen ik drie jaar geleden las over tiny houses was ik op slag verliefd. Maar dat was niet het enige, ook de filosofie achter de tiny houses, minder en bewuster consumeren, sprak me erg aan. En het scheelde enorm in de kosten. In plaats van hoge maandlasten, betalen we nu een klein bedrag aan de stichting Tiny House Utrecht.’’

De huizen in Tiny Village Kleinhuizen liggen in een weiland en boomgaard aan het Merwedekanaal en zijn grotendeels zelfvoorzienend. Er liggen zonnepanelen op het dak en er wordt zoveel mogelijk regenwater gebruikt. Ook is er een compost-wc in plaats van een aansluiting op de riolering. Omdat het in de praktijk echter niet genoeg bleek te regenen, is er nu sinds februari zowel voor water als voor elektriciteit een back-up.

KantoorKaravaan

Op de locatie werken twee initiatieven samen. Als eerste Stichting Tiny House Utrecht, dat er maximaal tien tiny houses mag bouwen. Inmiddels staan er zes. En als tweede KantoorKaravaan van de Stichting The Tipping Point, dat vijf kantoorunits mag neerzetten. Daarvan staat er inmiddels een.

Het terrein van drie hectare in Rijnhuizen is eigendom van KondorWessels Projecten en BPD Ontwikkeling. Die wil er woningen bouwen, maar omdat dat nog even kan duren, schreven de twee bedrijven samen met Club Rhijnhuizen een prijsvraag uit voor een tijdelijke ontwikkeling. De gemeente besloot vervolgens voor de periode van september 2017 tot september 2019 een vergunning af te geven.

Hoe het na september 2019 verdergaat is afwachten. Marius Roelandt, voorzitter van Stichting Tiny House Utrecht, is inmiddels al op zoek naar een nieuwe locatie en is daarover ook al in gesprek met de gemeente Utrecht. Uitgangspunt is een locatie voor vijf jaar, met een mogelijke verlenging van nog eens vijf jaar. ,,Het is de bedoeling dat we dan met zijn allen doorschuiven. Want inmiddels is er tussen bewoners wel een band ontstaan.’’

De open dag is zaterdag van 13.00 tot 16.00 uur bij de Kelvinbaan 40. 

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht