Volledig scherm
Ron Smoorenburg met jonge Thaise fans. © AD

Nieuwegeinse vechtheld speelt hoofdrol in Chinese film van 100 miljoen

In zijn geboorteplaats Nieuwegein wordt hij niet herkend, in Thailand en Hong Kong is hij een film- en tv-held. Ook kijken steeds meer Chinezen tegen hem op.

Volledig scherm
Ron Smoorenburg uit Nieuwegein is als vechtheld wereldberoemd in China en Thailand. © AD

Ron Smoorenburg acteerde al samen met onder meer Jean-Claude van Damme, Nicolas Cage, Steven Seagal en Mickey Rourke. Met Jackie Chan speelde hij exact twintig jaar geleden de spectaculaire slotscène van de film Who am I, op het dak van een Rotterdamse wolkenkrabber. Ron was pas 23 jaar toen hij zo als martial-art-specialist zijn kunsten vertoonde. Het was zijn allereerste filmscène ooit.

Inmiddels is hij veertiger, maar nog niet uit beeld. Sterker, komend jaar is hij te zien in
Asura, een Chinese fantasyfilm. Naar schatting 100 miljoen euro kost de film, die daarmee de duurste uit de Chinese filmgeschiedenis is. Ron speelt een van de hoofdrollen, die van De Generaal.

Tot voor kort speelde Ron vooral bijrollen. En was hij bijna altijd de bad guy. Afgelopen jaar kreeg Ron zijn eerste goodguy-rol in de fantasy/action film Warriors Gate, als The Black Night. Die film kwam recent internationaal uit en is op 20 april als independent film ook in Nederland te zien in een aantal bioscopen. In China zijn er inmiddels actiefiguren van deze 'black knight' en dus van Ron te verkrijgen. De komende jaren zal zijn populariteit daar alleen maar toenemen met de komst van Asura.

Prestigeproject

Zeven maanden verbleef Ron in China voor de opnames van dit megaproject. Hij reisde ervoor naar allerlei uithoeken van het immense en ambitieuze land. Ron: ,,Asura is een soort prestigeproject waarin ook de Chinese overheid investeert."

Voor de film werden meerdere Oscar winnende specialisten aangetrokken. ,,De kostuumontwerpers en het
art department van Lord of the Rings bijvoorbeeld. Ik had een speciaal harnas dat 30 kilo woog. Daarin moest ik zwaardvechten en paardrijden als een soort lopende tank.  Dat harnas heeft me gered toen er een paard vol op mij botste. Een dag ervoor werd er iemand zonder harnas afgevoerd na een vergelijkbaar incident."

Asura komt in 2018 uit en staat in de hindoeïstische mythologie voor een groep macht zoekende goden. Asura is een soort Boeddhistische versie van Lord of The Rings. Ron: ,,Lord of the Rings on steroids noemen de acteurs Asura. Dit omdat de film actie-elementen bevat, die nog nooit eerder opgenomen zijn. Zo maakten we gebruik van maar liefst acht verschillende studio's, met filmsets à la Lord of the Rings en Avatar."

Volledig scherm
Vechtheld Ron Smoorenburg vecht in de film Asura met een harnas van 30 kilo. © AD

Good guy

De transformatie van Ron is opmerkelijk. Van B-films naar dit megaproject, van bijrollen naar hoofdrollen, van bad guy naar good guy, maar vooral ook van een vechtsporter die in films voor de actie zorgde naar een volwaardige acteur die in films ook vecht.

,,De enige manier om grotere rollen te dragen, is door een goed karakter neer te zetten. Ik heb de vechtbewegingen in het verleden altijd boven het acteren verkozen en ben daarvoor afgestraft op het acteervlak. Grote rollen zaten er voor mij niet in. De afgelopen jaren heb ik het omgedraaid, me meer op acteren gericht, en met resultaat. Ik had dit eerder moeten doen."

'Doordat ik er nu wat minder jong uitzie, heb ik juist veel meer werk. Je moet niet te knap zijn als je de slechterik speelt. Het liefst moet je een beetje een rotkop hebben', liet Ron al eens noteren. ,,Haha. Dat heb ik gezegd, ja. En dat blijkt te kloppen. In het verleden werd steeds gezegd dat mijn gezicht te vriendelijk was voor bepaalde rollen. Nu ik terugkijk, klopt dat ook wel. Wat ouder zijn, meer levenservaring hebben en er wat grover uitzien, werkt in mijn voordeel. Ik kan beamen dat het na mijn veertigste voor mij pas echt is begonnen."

Quote

'Doe maar gewoon' werkt voor mij niet. Life is action!

Ron Smoorenburg

Nederland heeft vechtsporttalenten als Ron te over, maar een succesvolle vechtfilm is hier nooit gemaakt. ,,Nederland is uitstekend in drama, maar het camerawerk, de regie en de montage zijn niet goed genoeg voor dynamische filmgevechten. Daarom ben ik in 2000 vertrokken uit Nederland."

Sindsdien woont de nu 42-jarige Ron in Thailand. Een terugkeer naar Nederland zit er niet in. ,,Ik zou mezelf gevangen voelen in een onzichtbare cel. Veel mensen tuinen in de zogenaamde zekerheid en de democratie die er eigenlijk toch niet is, maar ik trap niet in dat spel. Mijn ouders en familie mis ik natuurlijk, Nederland heeft veel te bieden, maar met mijn passie, droom en levensconcept gaat dit niet meer samen. In Thailand krijg ik meer waardering. 'Doe maar gewoon' werkt voor mij niet. Life is action! We moeten zelf verantwoordelijkheid nemen, zelf actie ondernemen. Met toewijding, passie en opoffering. En door nooit op te geven."

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht