Volledig scherm
De Nieuwjaarsduik van vorig jaar, in de Haarrijnse Plas © Angeliek de Jonge

Nieuwjaarsduik neem je ‘gewoon’ in Utrecht: hier spring je op 1 januari het ijskoude water in

Wie op 1 januari een verfrissende Nieuwjaarsduik in het ijskoude water wil nemen, kan dat ‘gewoon’ in de regio Utrecht doen. Ook hier worden dit jaar verschillende, officiële Nieuwjaarsduiken georganiseerd. 

Een nat pak halen met een oranje Unox-muts op je hoofd kan allang niet meer alleen in Scheveningen. Voor de vierde keer op rij kun je dit jaar een duik nemen in de Haarrijnseplas in Utrecht. Vanaf 11.00 uur 's ochtends kunnen deelnemers meedoen aan een muzikale warming-up, om niet veel later in de ijskoude plas te duiken. De verzamelplek voor de duik is het Key West Beachhouse aan de Strandboulevard.

Vrijheidsduik

Ook in de rest van de regio gaat men op Nieuwjaarsochtend te water. In de Houtense Rietplas vindt dit jaar een bijzondere variant op de Nieuwjaarsduik plaats, namelijk een ‘Vrijheidsduik’. Ieder jaar kiest de organisatie van de duik een goed doel: dit jaar viel de keuze op de sponsoring van een nieuw oorlogsherdenkingsmonument in Houten. Met de opbrengst van de Nieuwjaarsduik wordt het nieuwe monument, het zogeheten ‘hart voor Houten’, gerealiseerd. 

Omdat de zogeheten ijszaagmeesters van de Houtense brandweer de Nieuwjaarsduik steunen, kan de achttiende editie van de Houtense duik zelfs bij ijs en hevige vorst gezwommen worden. 

Overige duiken

Ook in zwembad de Meent in Breukelen kunnen liefhebbers het koude water te lijf gaan. De organisatie van het zwembad houdt tussen 11.30 en 14.00 een Nieuwjaarsevenement: om 12.00 uur stipt kunnen fanatiekelingen het water in springen. Deelnemers mogen meer dan alleen hun Unox-muts uit de kast trekken: de Nieuwjaarsduik draagt namelijk het thema carnaval. 

In Veenendaal wordt de kou om 12:00 uur stipt getrotseerd in de surfvijver van de sportpark de Groene Velden. Woerden pakt dubbel uit: om 13:00 kunnen deelnemers de Cattenbroekerplas induiken. Wie liever een beetje uitslaapt kan rond 15:00 terecht bij Café de Pompier om van de Parijse Brug af te springen. 

Voor het overgrote deel van de Nieuwjaarsduiken moet je je inschrijven. Een overzicht vind je op Nieuwjaarsduik.info

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht