Volledig scherm
Brandweer probeert de auto te blussen © JS Multimedia

Nieuwjaarsnacht in Utrecht: 38 arrestaties, hulpverleners bekogeld in Vianen, Utrecht, Zeist en De Bilt

UPDATEMidden Nederland heeft een onrustige jaarwisseling beleefd: 48 auto's gingen in vlammen op, 37 mensen werden aangehouden en op vier plaatsen werden hulpverleners belaagd met vuurwerk. Eén agent raakte gewond. De mobiele eenheid (ME) van de politie moest er diverse keren aan te pas komen om de orde te herstellen.

Met deze cijfers lijken gemeenten en politie er niet echt in te slagen de jaarwisseling ordelijk te laten verlopen. Het aantal uitgebrande auto's ligt bijna de helft hoger dan een jaar geleden, het aantal aanhoudingen is licht gestegen. De ME kwam er voorgaande jaren niet aan te pas.

Buigen voor geweld of het maar accepteren, burgemeester Jan van Zanen van Utrecht wil het niet. ,,Het was relatief onrustig in drie wijken van de stad. Ik ben dus niet tevreden met wat is er is gebeurd. Ik ben wel iemand van doorgaan. Ik zie ook verbeteringen waar we op inzetten. Ik ben niet wanhopig, want ieder jaar leren we weer om het volgend jaar weer beter te doen. Ik vind het niet normaal dat bushokjes, lantaarnpalen en camera’s het moeten ontgelden.”

Van Zanen van Utrecht vindt het opmerkelijk dat van de 37 aanhoudingen er 23 personen minderjarig zijn. ,,Dat is nog al wat. Dan zie je zo´n ventje van 14 of 16 jaar met zijn ouders zitten. Heeft die net de auto van de buurvrouw heeft laten afbranden. Moeten we dat allemaal maar accepteren? Ik vind van niet.”

Behalve in de stad Utrecht was het vooral in Vianen onrustig. Daar gingen twaalf auto’s in vlammen op. In de straat Vijfheerenlanden moest de ME ingrijpen om politie en brandweer hun werk te laten doen. Zij werden met zwaar vuurwerk bekogeld.

Dat was ook het geval aan de Tigrisdreef in Overvecht. Door zwaar vuurwerk raakten een politie-agent en een omstander gewond. Zij moesten naar het ziekenhuis. Op de Marshalllaan in de Utrechtse wijk Kanaleneiland moest de ME ook in actie komen om politie-agenten te ontzetten. Eerder op de avond werden agenten met vuurwerk bekogeld op de Bartholomeus Diazlaan. Daarbij sneuvelde ook een ruit van een surveillancewagen. Ook in De Bilt en Zeist werden hulpverleners belaagd door jongeren met soms zwaar vuurwerk.

Sjors Fröhlich die zijn eerste jaarwisseling als burgemeester van de gemeente Vijfheerenlanden beleefde, noemde het gedrag van de raddraaiers in de gelijknamige Viaanse straat op Twitter volstrekt onacceptabel. “Dus tolereren we het ook niet.”  De ME herstelde de rust door een grote groep jongeren uiteen te drijven. Eén van hen werd aangehouden omdat hij zich niet kon legitimeren. Volgens een politiewoordvoerder zijn niet meer arrestaties verricht omdat de prioriteit lag bij het herstellen van de rust en het veilig kunnen laten werken van de brandweer. Mist en duisternis maakten het bovendien erg lastig vast te stellen wie bijvoorbeeld verantwoordelijk was voor het gooien van vuurwerk.

De veiligheidsregio Utrecht (VRU) zegt dat ze in totaal 313 keer is uitgerukt tijdens de jaarwisseling, waarvan 280 keer vanwege brand. Dat was onder meer het geval bij een voormalige school aan de Heemradenlaan in IJsselstein. Die werd deels in de as gelegd. 

Bij de Utrechtse ziekenhuizen hebben zich tijdens de jaarwisseling  in totaal zo'n vijftien mensen met vuurwerkverwondingen gemeld. Het ernstigst er aan toe was een slachtoffer dat zich bij het Antonius Ziekenhuis meldde met oogletsel. Daar werden bovendien drie mensen opgenomen met een alcoholvergiftiging. Eén beschonken bezoeker van de spoedeisende hulp gedroeg zich agressief. Bij het Diakonessenhuis meldden zich enkele mensen met een alcoholvergiftiging en letsel doordat zij dronken ten van waren gekomen. Een vuurwerkslachtoffer dat zich in het stadsziekenhuis meldde moet door vuurwerk een stukje van een vinger missen.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht