Volledig scherm
© ANP

Nieuwste datalek bij Nieuwegein leidt intern tot irritaties

De nieuwste melding van een datalek bij de gemeente Nieuwegein zorgt intern voor irritaties. Nu de samenwerkende Lekstroom-gemeenten op de vingers getikt zijn door de Autoriteit Persoonsgegevens (AP), vinden de databeveiligers van de gemeenten de regels voor melden wel erg streng.

Dat schrijft het college van Nieuwegein aan de gemeenteraad, in dezelfde brief waarin het nieuwste datalek wordt gemeld. Het ging om de registratie van een binnengekomen poststuk waarin de zorgindicatie van een jeugdige cliënt werd beëindigd. De zorginstelling deed dat bij de gemeente in plaats van bij het administratiekantoor van de Lekstroomgemeenten (naast Nieuwegein ook Houten, Vianen, IJsselstein en Lopik). Volgens het college is de privacy niet in het geding geweest, maar ze heeft toch een melding gedaan bij de AP, mede gezien de eerdere datalekken die niet gemeld werden.

De databeveiligers hebben nu echter het idee dat de regels te streng geïnterpreteerd worden. ,,Alle gemeentes melden nu dus voor de zekerheid ook incidenten waarvan ze zelf overtuigd zijn dat dit niet had gehoeven”, beaamt het college van Nieuwegein.

De gemeenten gaan daarom alle twijfelgevallen verzamelen en daarover later dit jaar met de AP in gesprek.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht