Volledig scherm
Het nijntje museum in Utrecht gaat uitbreiden. Ook komt er een museumhotel aan de Lange Nieuwstraat. © ANP Robin Utrecht

Nijntje museum gaat flink uitbreiden én er komt zelfs een museumhotel

Het nijntje museum in Utrecht, onderdeel van het Centraal Museum, gaat aan de kant van de Lange Nieuwstraat fors uitbreiden. Ook is het de bedoeling dat daar een museumhotel komt met maximaal 84 kamers. Hiervoor wordt onder meer een deel van een pand van zorginstelling Altrecht gesloopt. 

De gemeente Utrecht, het Centraal Museum en eigenaar VORM Ontwikkeling BV hebben hierover een akkoord gesloten. Het nijntje museum, dat te maken heeft met groeiende bezoekersaantallen, ijvert al tijden voor uitbreiding. Het museum kan de nieuwbouw realiseren in de binnentuin van zorginstelling Altrecht.

Niet alleen wil het museum de entree verruimen, ook wordt gedacht aan een nijntje theater en een museumrestaurant. Met de aankoop zou het museum twee keer zo groot worden. Met de uitbreiding hoopt het nijntje museum nieuwe doelgroepen te bereiken. De entree van het nijntje museum blijft aan de Agnietenstraat.

Artistiek directeur Bart Rutten zei eerder dat het Centraal Museum al lange tijd onderhandelt over uitbreiding van het nijntje museum. In de afgelopen jaren trok het museum, dat geïnspireerd is op de prentenboekjes van Dick Bruna en naar eigen zeggen het enige museum is voor peuters en kleuters, jaarlijks meer dan 150.000 bezoekers. Tussen de bezoekers zitten veel toeristen uit Japan en China. Volgens Rutten wordt met de uitbreiding een droom verwezenlijkt.

Museumhotel

Het museumhotel komt te liggen aan de Lange Nieuwstraat. Het pand wordt verder begrensd door het Vrouwjuttenhof en het nijntje museum aan de Agnietenstraat. Uitgangspunt is dat de monumentale gevel van het voormalige Willem Arntszhuis bewaard blijft. Utrecht vindt dat het museumhotel past in de plannen voor nieuwe hotelkamers. Utrecht groeit naar 400.000 inwoners in de komende tien jaar. Met het museumhotel kan Utrecht meer internationale cultuurtoeristen ontvangen.

Het museumhotel en de horeca daarin krijgen een nauwe relatie met het Centraal Museum. De 84 hotelkamers worden verdeeld over het monumentale pand aan de Lange Nieuwstraat en over nieuwbouw die op het binnenterrein komt. In de plannen zijn extra parkeervoorzieningen voor fietsers opgenomen.

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470104 of stuur een email naar: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht