Volledig scherm
Het nijntje museum aan de Agnietenstraat wil volgend jaar uitbreiden. © ANP

Nijntje museum in gesprek over uitbreiding; mogelijk dubbel zo groot

Het nijntje museum wil volgend jaar uitbreiden. De stichting Centraal Museum, waar het nijntje museum deel van uitmaakt, is in gesprek met bouw- en projectontwikkelaar Vorm over de aankoop van een stuk grond en het leegstaande pand Lange Nieuwstraat 237, dat grenst aan het nijntje museum. Met de aankoop wordt het nijntje museum twee keer zo groot.

Directeur van het nijntje museum Bart Rutten hoopt voor het eind van het jaar op een akkoord met de projectontwikkelaar en de gemeente Utrecht over de aankoop van de grond en het pand. ,,We zijn hierover al heel lang in gesprek. Ik heb goede hoop dat er voor het einde van het jaar duidelijkheid is. Ik denk dat we eruit komen. Dan kunnen we een droom verwezenlijken. Maar de handtekeningen zijn nog niet gezet.’’

Altrecht

Gebiedsontwikkelaar van Vorm Ontwikkeling BV Jeroen van Lier bevestigt de gesprekken. ,,Het gaat om een leegstaand pand aan de Lange Nieuwstraat, dat vroeger van zorginstelling Altrecht was. We onderzoeken met de gemeente en met andere partijen wat we ermee kunnen doen.’’ Over de voortgang van de gesprekken wil hij geen mededelingen doen.

Vorig jaar trok het nijntje museum 160.000 bezoekers. Dat was een recordaantal. Op zoveel bezoekers is het museum, dat na een ingrijpende verbouwing op 6 februari 2016 werd heropend als nijntje museum, niet berekend. ,,We willen de ruimte vergroten, zodat het comfortabel blijft voor de bezoekers. De entree moet beter. Ook zorgen de vele buggies in de hal voor problemen. Verder willen we een eigen horeca in het museum’’, licht Rutten alvast een tipje van de sluier op over de verbouwing.

Het nijntje museum, dat geïnspireerd is op de prentboekjes van Dick Bruna en naar eigen zeggen het enige museum is voor peuters en kleuters, is ongekend populair. Al snel na de opening moest het museum de toegang aanpassen. Bezoekers kunnen alleen nog maar in tijdsblokken naar binnen, zodat er in het museum voldoende speelruimte blijft.

200.000 bezoekers

Ook dit jaar loopt het storm. ,,In juli hebben we de grens van 200.000 bezoekers voor alledrie de musea (nijntje museum, Centraal Museum en Rietveld-Schröderhuis) tezamen al overschreden. Vorig jaar was dat pas in de tweede helft van augustus’’, zegt Jacqueline Rutten, hoofd publiek en informatie. ,,Het nijntje museum doet het erg goed.’’ Tussen de bezoekers zitten veel toeristen uit Japan en uit China.

Over hoe de verbouwingsplannen eruit gaan zien, wil Rutten verder niks zeggen. ,,We gaan de plannen later ontvouwen. Er zijn deelplannen gemaakt met het oog op de financiering.’’

Volgens woordvoerder van de gemeente Utrecht Jochem Hoogenboom is de aankoop primair een zaak van het Centraal Museum. ,,We weten dat ze bezig zijn met uitbreiding. De projectontwikkelaar wist dat er bij een mogelijke herontwikkeling van het pand rekening gehouden moest worden met een scenario dat het nijntje museum wil uitbreiden. Het Centraal Museum heeft geen verzoek ingediend voor een financiële bijdrage van de gemeente. Het museum bekostigt de aankoop zelf. Voor de juridische afwikkeling van de koop is wel de toestemming van de gemeente nodig. Naar verwachting wordt een verzoek hiervoor voor het eind van het jaar naar het college gestuurd.’’

Volgens het kadaster kocht ontwikkelaar Vorm de tuin en het pand Lange Nieuwstraat 237 in 2017 voor 2.8 miljoen euro.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht