Volledig scherm
De replica van het nijntje-beeld van Piet Paris. © Facebookpagina nijntje museum.

Nijntjes jurk gaat in de was

Het originele beeld van nijntje in een rode feestjurk voor de deur van het nijntje museum in de Utrechtse binnenstad is uit het straatbeeld verdwenen. Bezoekers uit binnen- en buitenland van het populaire museum moeten voortaan met een exacte kopie op de foto.

Het beeld aan de Agnietenstraat is gisteren vervangen. Het origineel, in 2011 ontworpen door Piet Paris, heeft door de jaren heen veel te lijden gehad van weer en wind. Het werk van Paris wordt gerestaureerd en in de toekomst alleen nog binnen tentoongesteld, in het nijntje museum of elders.

Het nieuwe beeld is niet van de oude versie te onderscheiden. Het Utrechtse kunstenaarscollectief De Strakke Hand kreeg de opdracht de nieuwe nijn exact zo te beschilderen als het origineel. De Strakke Hand laat op Facebook weten dat de klus een eer was. Over het resultaat zijn ze zeer tevreden. ,,Nou lijkt Nijntje/Dick Bruna misschien niet de moeilijkste stijlrichting, maar een kopie van een andermans interpretatie schilderen (van een foto af) was een behoorlijke klus :).’’

Het beeld van nijntje in een feestjurk werd in 2011 gemaakt voor de tentoonstelling ‘nijntje in de mode’. ,,Nijntje heeft een kast vol kledingstukken en op de jurk van dit beeld is daaruit een aantal bijzondere creaties te zien’’, zei Paris destijds over zijn creatie.

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470104 of stuur een email naar: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht