Volledig scherm
Xing Ya. © AD

Nog een laatste glimp van de panda's vlak voor de vlucht

De panda's Wu Wen en Xing Ya zijn onderweg van China naar Nederland. Aan het begin van de avond komen ze aan op Schiphol en gaan ze in een vrachtwagen naar dierenpark Ouwehands in Rhenen.

De vlucht is  te volgen via Flightaware. Hier is precies te zien waar het KLM-vliegtuig in de lucht is. Door drukte in het luchtruim is het vliegtuig een kwartiertje later vertrokken dan in de planning stond. 

Tekst gaat verder onder de illustratie.

Volledig scherm
De route die het vliegtuig moet afleggen. © flightaware.com

De feestelijke afscheidsceremonie van de panda's in het Chinese dorpje Gengda gaat door, ook op het vliegveld, honderd kilometer verderop. Alles staat in het teken van de Chinese troeteldieren. Op Chengdu Shuangliu International Airport zijn afbeeldingen van panda's, wandelende knuffeldieren en pandafans overal te zien.

Bij aankomst op het vliegveld verwelkomt een grote pandaknuffel de passagiers van de KLM-vlucht. Bij het inchecken is de pandakoorts zelfs aan de tickets te zien: wie businessclass vliegt, krijgt een stempel van een panda op de boarding pass. In de vertrekhal staat een grote afbeelding van een KLM-vliegtuig. Wie hiervan een foto maakt en die op social media zet, krijgt een pandabagagetag.

Hoe dat dan zit terwijl Twitter en Facebook niet werken in China? Daar hebben ze bij KLM niet over nagedacht. Een VPN-verbinding kan, toont een Chinese KLM-medewerkster. Daarmee omzeil je het Chinese internetverkeer en lijkt het alsof je in een ander land bent. Omdat niet iedereen die verbinding snel kan maken, is ter plekke besloten dat een foto bij de gate laten zien voldoende is. Eenmaal richting de gate worden passagiers uitgezwaaid door feestende pandafans.

Tekst gaat verder onder de foto's.

Volledig scherm
Verslaggeefster Freke Remmers op het vliegveld in China. © AD
Volledig scherm
Wie businessclass vliegt krijgt een pandastempel op het ticket. © AD
Volledig scherm
Op de foto in een 'pandavliegtuig' © AD
Volledig scherm
Pandafans. © AD

Vanuit de gate is het duidelijk dat de KLM-vlucht de dieren gaat vervoeren. Een grote afbeelding met de namen van beide panda's is onder de ramen van de cockpit geplakt. Eenmaal in het vliegtuig is goed te zien hoe de dieren in hun kisten richting het vliegtuig worden gebracht.

Tekst gaat verder onder de foto's.

Volledig scherm
Een grote pandasticker op het vliegtuig. © AD
Volledig scherm
Fotografen maken foto's van de panda's die in de kisten zitten. © AD
Volledig scherm
Wu Wen. © AD
Volledig scherm
Xing Ya. © AD

Een kleine groep fotografen staat nog naast de kisten om een glimp op te vangen van de Chinese dieren. Op de foto's die een Chinese fotografe heeft gemaakt zijn de panda's te zien. Wu Wen is rustig aan het slapen. Xing Ya zit op wat eten (waarschijnlijk bamboe) te knabbelen.

De piloot Niels van den Berg staat met zijn copiloten klaar om aan de lange vlucht te beginnen. Dierensteward Cor Fafiani is de begeleider van de panda's in het vliegtuig. ,,Ze zitten er heel relaxed hoor, beetje bamboe te eten. Dat is het belangrijkste. En ze zijn wel gewend dat er mensen naar ze kijken. Het belangrijkste is dat je zelf rustig blijft. Slaapt ie? Waarom zou je ernaast gaan zitten? Laat hem lekker slapen. Ik zeg altijd: hou het simpel. Geen bericht is goed bericht", zei Fafiani in een eerder interview met AD.nl.

Volledig scherm
Dierensteward Cor Fafiani en piloot Niels van den Berg en copiloten. © AD
Volledig scherm
De panda's worden ingeladen. © AD
Volledig scherm
Op ieder hoofdsteuntje in het vliegtuig is een afbeelding te zien van de dieren. © AD

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht