Volledig scherm
De zaal van het Fulcotheater. © AD

Nog één seizoen genieten en dan stopt Stichting Fulcotheater ermee

De Stichting Fulcotheater stopt ermee na volgend seizoen en maakt dan plaats voor een eventueel nieuw initiatief. Het dagelijks gemeentebestuur van IJsselstein laat in een reactie weten het ‘zeer te betreuren’ dat de bestuurders geen deel willen uitmaken van de verdere toekomst.

Eerder dit jaar werd duidelijk het Fulcotheater structureel geld tekort komt. Bij de begrotingsbehandeling droeg de gemeenteraad het college in een motie op de huidige overeenkomst, die tot 30 juni 2020 loopt, onder dezelfde voorwaarden voor een jaar te continueren.

Salarisverhoging

Het college, waar wethouder Bernd Roks (VVD) inmiddels het dossier Fulcotheater had overgenomen van Peter Bekker (LDIJ), deed daarop de stichting een aanbod, waarin de 672.000 euro subsidie per jaar tot 1 juli 2021 werd voortgezet. Als blijk van waardering zou directeur-bestuurder Ed Caris een salarisverhoging van 20.000 euro krijgen, waarmee zijn jaarsalaris op circa 80.000 euro zou komen. Ook wilde de gemeente samen met de stichting het proces doorlopen richting een nieuwe toekomst voor het Fulcotheater.

De stichting laat nu weten het collegevoorstel voor het tussenjaar met een ongewijzigd subsidiebedrag en een kwart salarisverhoging voor Ed Caris te accepteren, maar daarna op te stappen. Het eerste halfjaar van het tussenjaar (1 juli 2020 tot 31 december 2020) zou volgens de stichting gebruikt moeten worden om de noodzakelijke aanpassingen en verbeteringen aan het pand door te voeren.

De stichting gaat ervan uit dat het mogelijk is om in het tweede deel van het seizoen (1 januari 2021-30 juni 2021) een kwalitatief goede theaterprogrammering te realiseren. Vanaf 1 juli 2021 beëindigt de stichting vervolgens de exploitatie van het Fulcotheater. De gemeente heeft dan, aldus de stichting in haar brief, ‘de gelegenheid om beslissingen te nemen over de gewenste invulling van de exploitatie en daar al dan niet met derden afspraken over te maken’.

Toekomst

Omdat het bestuur het bijltje er per 1 juli 2021 bij neer legt, wil de stichting ook geen zitting nemen in de projectgroep die zich bezig gaat houden met de toekomst van het Fulcotheater. Bovendien is de afspraak van komende maandag waarin de projectgroep zou worden voorgesteld aan de Stichting Fulcotheater en de raad van toezicht afgezegd. Noch Ed Caris noch de advocaat van de stichting willen uitleg geven waarom de stichting na 30 juni 2021 niet verder wil.

Het college laat in een reactie weten het ‘zeer te betreuren’ dat ‘de stichting niet meerjarig verder wil met het Fulcotheater en deze optie ook niet verder wil verkennen’. Het college laat weten ‘op termijn met een vervolgreactie richting de stichting te komen’.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken
Schrijf je hier in!

Whatsapp WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip, foto of video? Stuur ze ons door op
06-52470104 of stuur een e-mail naar de redactie van AD Utrecht: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht