Volledig scherm
Een fietser steekt de Maliebaan over. © Angeliek de Jonge

Nog een week wachten op plan voor herinrichting Maliebaan

De bewoners van de Utrechtse Maliebaan zitten nog een week in spanning. Tijdens een vergadering op het stadhuis is vanavond nog niet duidelijk geworden hoe de statige laan wordt heringericht.

Het college van burgemeester en wethouders wil de middenbaan inrichten als wandel- en fietspromenade. Het autoverkeer moet over de ventwegen gaan rijden. Bewoners pleitten voor een fietsstraat op de middenbaan, waar ook auto’s welkom zijn. Zodoende wordt het minder druk op de ventwegen voor de woningen.

Coalitiepartijen GroenLinks en ChristenUnie maakten er de afgelopen tijd geen geheim van het plan van het college te steunen. Om dit herinrichtingsplan in te kunnen voeren, is de steun van de derde coalitiepartij, D66, nodig. D66-raadslid Susanne Schilderman liet vanavond nog niet het achterste van haar tong zien. In de gemeenteraad moet volgende week duidelijk worden welk plan D66 steunt. ,,Nu weten we nog niets’’, verzuchtte een bewoner op de publieke tribune na afloop van de vergadering. 

Beter

De meeste oppositiepartijen kiezen voor de bewonersvariant, plan B. ,,De ‘B’ in plan B staat voor beter’’, stelde VVD-raadslid Marijn de Pagter. Voor Student en Starter weegt zwaar dat het draagvlak voor het plan van de bewoners groot is. 

Wethouder Lot van Hooijdonk (GroenLinks, mobiliteit) was resoluut over de keuze van het college. Het plan van de bewoners ‘is niet veilig te maken voor fietsers’, aldus de wethouder.  Van Hooijdonk voelde zich gesterkt door een rapport van onderzoeksbureau Goudappel Coffeng. Het bureau noemt het inrichten van de middenbaan van de Maliebaan als fietsstraat ‘complex’ en betwijfelt of het een succes wordt.

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

Whatsapp WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip, foto of video? Stuur ze ons door op
06-52470104 of stuur een e-mail naar de redactie van AD Utrecht: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht