Op zondag 8 december sluit het rolluik definitief.
Volledig scherm
Op zondag 8 december sluit het rolluik definitief. © Hollandse Hoogte / ANP

Nog één weekje Hudson’s Bay in Utrecht, dan is het over en uit (en ze waren pas negen maanden open)

Nog een week, dan is het Utrechtse avontuur van Hudson’s Bay definitief voorbij. Het Canadese warenhuis sluit het rolluik in het voormalige V&D-complex op zondag 8 december, na amper negen maanden aanwezigheid.

Veertien van de vijftien filialen van Hudson’s Bay in Nederland blijven tot het einde van het jaar geopend. Dat is de bewindvoerder met de vastgoedeigenaren overeengekomen, zo liet een woordvoerster van Hudson’s Bay weten. Alleen de vestiging in Utrecht sluit dus eerder.

Uitstel van betaling

De Nederlandse tak van de Canadese winkelketen Hudson’s Bay Company (HBC) vroeg gisteren uitstel van betaling aan. Het bedrijf kan door een uitspraak van de rechter en daarop volgende dwangsommen niet meer goed aan zijn betalingsverplichtingen voldoen en zijn schuldeisers ‘gelijkelijk behandelen’. Uitgangspunt is dat schuldeisers eenzelfde percentage krijgen aangeboden.

Op welke zaak de dwangsommen betrekking hebben is onduidelijk. Hudson’s Bay wilde geen commentaar geven en verwijst naar de bewindvoerder, die vooralsnog onbereikbaar is. Bij vastgoedeigenaren kwam de aanvraag voor uitstel van betaling niet als een heel grote verrassing. Wel is er kritiek op de communicatie van Hudson’s Bay en het ‘zeer beperkte contact’ de afgelopen tijd. ,,Er wordt gesproken’’, is het enige dat de woordvoerster van de winkelketen daarover kwijt wil.

Opheffingsuitverkoop bij Hudson’s Bay in Utrecht.
Volledig scherm
Opheffingsuitverkoop bij Hudson’s Bay in Utrecht. © AD

De vastgoedeigenaren hebben nog voor vele miljoenen aan langjarige huurgaranties uitstaan. Inhoudelijk wilde de woordvoerster van Hudson’s Bay niet ingaan op de gesprekken die zijn gevoerd.

Ondertussen lijkt een stabiele nieuwe invulling van het complex in Utrecht weer bijna terug bij af. De bovenste verdiepingen zijn gesplitst waarbij Primark en Hudson’s Bay elk een helft in gebruik hebben. Het hoekpand en meest prominente deel van de Noordpassage in Hoog Catharijne staat dus nu vanaf begin december weer leeg 

Kantoorruimte

Eerder werd al bekend dat het warenhuis gedeeltelijk zal worden verbouwd tot kantoorruimte. Dat blijkt uit een bij de gemeente Utrecht aangevraagde omgevingsvergunning. Daarin is sprake van een verbouwing van ongeveer een derde van het 20.000 vierkante meter tellende gebouw. Het pand is de afgelopen jaren al ingrijpend verbouwd om Hudson’s Bay, Primark en Jumbo te huisvesten.

Het gebouw is nu in drieën gesplitst, waarbij winkels eigen roltrappen, liften en trappen hebben gekregen. De begane grond is bestemd voor de Jumbo-supermarkt, maar nog niet in gebruik. IEF Capital wil nu het deel van Hudson’s Bay verder opdelen in een winkel- en kantoorgedeelte.

Dat Hudson’s Bay eind 2019 uit Nederland vertrekt werd half september bekend. Er werken circa 1400 mensen. Het sociaal plan dat voor hen is afgesloten blijft ondanks het uitstel van betaling van kracht.

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

Whatsapp WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip, foto of video? Stuur ze ons door op
06-52470104 of stuur een e-mail naar de redactie van AD Utrecht: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht