De bovenkant van de Domtoren in Utrecht staat sinds vorig jaar in de steigers. Vanaf 26 november volgt de rest van de toren.
Volledig scherm
De bovenkant van de Domtoren in Utrecht staat sinds vorig jaar in de steigers. Vanaf 26 november volgt de rest van de toren. © Angeliek de Jonge

Nog even genieten: Inpakken Domtoren begint over twee weken

Oké, de bovenkant is natuurlijk al een beetje verborgen, maar wie nog een foto van een grotendeels zichtbare Domtoren wil maken, moet snel zijn. Vanaf 26 november wordt ook de rest van de toren voor vijf jaar ingepakt.

Dan is de échte aftrap van de grote restauratie van de 600 jaar oude Domtoren. De aannemer begint dan met het inrichten van de bouwplaats en de steiger. De opbouw van de steiger duurt naar verwachting een half jaar.  Daarna begint de daadwerkelijke restauratie van de toren, die zo’n vijf jaar in beslag neemt.

Het is de bedoeling dat publiek straks met een lift omhoog kan, om het restauratiewerk van dichtbij te bekijken. De bouw van die lift is echter nog onzeker, omdat daarvoor nog geld gezocht wordt. 

Roest

De belangrijkste gebreken aan de Domtoren zijn het verval van natuursteen en baksteen in de gevels en schade als gevolg van roestend ankerwerk in de achtkantige lantaarn van de toren. In deze lantaarn is nog veel origineel 14de-eeuws natuursteen aanwezig. Waar nodig worden ook het hout, glas-in-lood, uurwerk en de klokken, lood en lei opgeknapt. 

Na de restauratie kan de Domtoren er weer zeker vijftig jaar tegen. De laatste keer dat er groot onderhoud aan de toren is gepleegd, was in 1975.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht