Nog even wennen in de nieuwe fietsenstalling

VideoDe gloednieuwe grootste fietsenstalling van de wereld bij het Centraal Station in Utrecht is vanmorgen om vijf uur geopend. De eerste uren was het er rustig en de bezoekers zochten er nog wat onwennig hun weg.

Om 05.15 uur kwam de eerste bezoekers de megastalling aan het Smakkelaarsveld binnen fietsen. Een uur later stonden er welgeteld 15 fietsen in de stalling die als hij volledig gereed is, plaats kan bieden aan 12.500 fietsen. Daarmee is het gezamenlijke project van de gemeente Utrecht, ProRail en de NS de grootste fietsenstalling ter wereld.

Quote

Ik moet nog even de weg vinden hier, want het is wel een enorme stalling, maar de medewer­kers helpen me heel attent

De eerste reacties van bezoekers vanmorgen waren overwegend positief. „Ziet er prachtig uit”, zei Wim Heinen uit Utrecht. „Ik moet nog even de weg vinden hier, want het is wel een enorme stalling, maar de medewerkers helpen me heel attent. Ik vind deze stalling zeker een aanwinst voor het stationsgebied. Een goede investering wat mij betreft.”

Maar zoeken is het ook, voor reizigers én medewerkers van de nieuwe stalling. „Weet u hoe ik van hier naar spoor 7 kom?” De vraag van een vroege fietser is ook de nieuwe medewerker nog te lastig, maar met een plattegrondje komen ze er samen uit.

Tunnel

De fietsenstalling is aangesloten op de Middentunnel en op de Noordertunnel. Vanaf de Middentunnel kun je naar de sporen 1 tot 21 lopen. Vanaf de Noordertunnel zijn de sporen 1 tot 15 bereikbaar. Er zijn ov-poortjes in de Middentunnel en richting de Noordertunnel. Je komt sowieso een ov-poortje tegen als je via de tunnels naar je trein loopt. 

Door diverse werkzaamheden aan het toekomstige stationsplein is de looproute via dit plein voorlopig nog niet beschikbaar. Tot die tijd kun je vanaf de bovenste verdieping van de stalling met een trap naar de stationstraverse, ook wel Patatstraat genoemd, die rechtstreeks aansluit op de stationshal en Hoog Catharijne. In de stalling komen nog schermen met ov-reisinformatie.

Op maandag 21 augustus wordt de nieuwe stalling officieel geopend door wethouder Stationsgebied Victor Everhardt van de gemeente Utrecht, regiodirecteur Heike Luiten van NS en directeur Kees Rutten van ProRail Randstad Noord.

Volledig scherm
Het was rustig in de nieuwe fietsenstalling vanmorgen vroeg. © Foto AD

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht