Bij fase 2 vliegt Charly over de natuurgebieden om de boel in de gaten te houden.
Volledig scherm
Bij fase 2 vliegt Charly over de natuurgebieden om de boel in de gaten te houden. © ANP

Nog geen code rood voor natuurbranden in provincie Utrecht

De provincie Utrecht hoeft voorlopig nog geen extra maatregelen te nemen tegen een dreigend gevaar van natuurbranden. Volgens de Veiligheidsregio Utrecht (VRU) is er geen signaal dat er door de aanhoudende warmte en droogte extra gevaar is.

Momenteel is in de gehele provincie ‘fase 1’ van kracht, wat gelijk staat voor code groen. In andere delen van het land, zoals Zeeland, Noord-Brabant en Gelderland is fase 2, ofwel code oranje/rood, al wel van kracht. 

Volgens Liselot Mackloet van de VRU wordt er ook geen advies gegeven om natuurgebieden te mijden. ,,Ik kan niet concreet aangeven of dit over een paar dagen nog steeds zo is, maar voor nu zien wij niet dat in dat het snel wijzigt naar fase 2’’, verklaart Mackloet.

Charly

Bij fase 2 komt het vliegtuig Charly in actie, met aan boord een waarnemer van de VRU, die de natuurgebieden scherp in de gaten houdt. Ook zijn hulpdiensten en natuurbeheerders extra alert op een branduitbraak.

Om straks sneller bij een natuurbrand te kunnen arriveren, krijgt de VRU deze zomer twaalf nieuwe bluswagens van Mercedes. Het zijn kleinere, snellere auto’s die speciaal ontworpen zijn voor natuurbranden. Ze komen pas over minimaal een maand en zijn deze warme periode nog niet beschikbaar.

,,Het personeel moet ook nog worden geschoold op de nieuwe voertuigen, dus dit seizoen zijn ze nog niet te gebruiken’’, zegt Herman Wesseling van de VRU. ,,Nu rijden we met dezelfde grote, logge auto’s als die je in de stad ziet rijden. Deze nieuwe auto’s zijn sneller, compacter en kunnen meer liter water verweren, wat vaak wel nodig is bij een bosbrand’’, verklaart Hesseling.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht