Peterse Kaas mag als eerste zijn nieuwe winkel gaan betrekken in het winkelcentrum De Clomp.
Volledig scherm
Peterse Kaas mag als eerste zijn nieuwe winkel gaan betrekken in het winkelcentrum De Clomp. © Mel Boas

Nog heel even, dan kunnen winkeliers eindelijk naar het nieuwe winkelcentrum De Clomp

Voor de ondernemers van winkelcentrum De Clomp in Zeist breekt de zon langzaam weer door, nu de nieuwbouw van het winkelcentrum vordert. In november ruilt kaaswinkel Peterse Kaas als eerste ondernemer zijn mobiele winkel in voor een winkelruimte in het nieuwe gedeelte. Andere ondernemers volgen in 2020.

Tegelijkertijd kan het contrast tussen oud en nieuw niet groter zijn. Jan van der Sluys van de gelijknamige lectuur- en tabakswinkel kijkt vanuit zijn huidige, oude winkel, uit op de gloednieuwe winkelruimte die hij ergens in april volgend jaar gaat betrekken. Hij heeft al enkele ondernemers zien vertrekken. De stomerij is gesloten, net als de bakker en de fietsenmaker. „Maar ik heb er zin in. De omzet? We zitten momenteel met de winkel onder ‘break-even’ maar we hebben gelukkig nog een spaarcentje. We hopen het tot die tijd vol te kunnen houden.”

De vaste klanten komen en gaan, terwijl Van der Sluys over de afgelopen jaren praat. Sinds de eeuwwisseling is vernieuwing van het uit de jaren zeventig stammende winkelcentrum al een onderwerp op het gemeentehuis aan ’t Rond. In 2008 kreeg Rialto, de huidige eigenaar, het zieltogende winkelcentrum in handen. Twee jaar later ging vervolgens de eerste paal de grond in. Dat was overigens voor de multifunctionele accommodatie en nog niet voor het winkelcentrum.

Enthousiast

Quote

Stiekem hopen we zelfs dat we weer meer toeloop krijgen. Dit is tenslotte straks het enige moderne winkelcen­trum in Zeist-West

Van der Sluys neemt een pakketje aan van een klant en begeleidt haar naar de deur met de geruststellende woorden dat de verzendbevestiging vanzelf op de telefoon binnenkomt. „Mijn vrouw en ik zijn desondanks enthousiast. We hebben een goede huurregeling kunnen treffen met Rialto. En ook al is de omzet nu met 40 procent teruggelopen, we verwachten dat het straks allemaal weer terugkomt. Stiekem hopen we zelfs dat we weer meer toeloop krijgen. Dit is tenslotte straks het enige moderne winkelcentrum in Zeist-West.”

De kleine passage waar Van der Sluys zit, biedt een troosteloze aanblik. Veel gesloten winkels. De stomerij is vertrokken en biedt zijn diensten nu aan via Van der Sluys. Bij de bloemist, de slager en de kapper brandt het licht nog. „We kijken enorm uit naar de aanstaande verhuizing”, zegt een medewerkster van Bloembinderij Bloem. „Geen lekkages meer, geen tocht. Ik verheug me er enorm op. Het zijn best moeilijke jaren geweest.”

Blubberzooi

David Kuijlenburg van Peterse Kaas verkoopt al bijna twee jaar kaas vanuit de mobiele kraam op het parkeerterrein bij het winkelcentrum. Hoewel, parkeerterrein? Het is een grote blubberzooi waar stratenmakers hard aan het werk zijn. Kuijlenburg geeft een meisje van nog geen 3 jaar een plakje kaas, dat gretig in ontvangst wordt genomen. Over een paar weken is het zover. Dan ruilt hij de winkelkar in voor een vaste winkel. „Wat moet dat een genot zijn, om om 9 uur gewoon de winkel in te stappen en het licht aan te doen. Wij zijn straks de eerste en de enige. Dus spannend is het ook wel. Zullen de klanten ons vinden?”

De afgelopen twee jaar was het volgens Kuijlenburg af en toe even doorbijten. „Zeker in de winter tijdens snijdende kou. En natuurlijk afgelopen zomer. Bij die extreme hitte zijn we er soms om 13.00 uur al mee gestopt. Ik kijk echt uit naar de vaste winkel.”

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

Whatsapp WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip, foto of video? Stuur ze ons door op
06-52470104 of stuur een e-mail naar de redactie van AD Utrecht: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht