Volledig scherm
De huidige verkeerssituatie in de Kaatstraat. © Angeliek de Jonge

Nog meer borden om spookrijders
rond Kaatstraat te weren

Er komen nog meer borden om het verkeer beter duidelijk te maken dat de Kaatstraat in het centrum van Utrecht dicht is en hoe het verkeer het beste om kan rijden. Ook komen er volgende week, als de scholen weer beginnen, verkeersregelaars.

Het blijft voorlopig behelpen met de wegafsluting. Verkeer reed zich de eerste dagen vast op de Stenen Brug tussen de Adelaarstraat en de Kaatstraat en moest daar keren. Nu rijdt veel verkeer tegen de richting in over de Bemuurde Weerd Oostzijde, met alle gevaren van dien.

De Kaatstraat ging anderhalve week geleden dicht omdat de weg opnieuw wordt ingericht. Er komt een bredere stoep en een fietspad aan de kant van de nieuwbouwhuizen en later dit jaar komen er ook nog nieuwe planten en bomen met fietsenrekken ertussen. Voor dat werk werd de drukke verkeersader richting Monicabrug helemaal dichtgegooid.

Niet afgesloten

Omdat bestemmingsverkeer tot vlak voor de Stenen Brug moest kunnen komen, werd de weg ter hoogte van de molen Rijn en Zon niet helemaal afgesloten, maar met borden werd duidelijk gemaakt dat de weg verderop dicht ging.

Chantal Hakbijl zag vervolgens net als veel andere bewoners van de Bemuurde Weerd dat veel automobilisten het er toch op waagden, tot de conclusie kwamen dat ze er echt niet door konden en vervolgens links- én rechtsaf over de smalle Bemuurde Weerd tegen het verkeer in gingen rijden. ,,Levensgevaarlijk’’, zegt Hakbijl. Het is daar veel te smal. Ik zie soms in een kwartier drie auto’s achter elkaar spookrijden. Ze doen elkaar ook na.’’

Veiligheid

De gemeente beloofde beterschap en stuurde handhavers vaker die kant op, maar dat hielp volgens Hakbijl ook niet. ,,Dat begrijp ik ook wel, maar als er later deze week ongelukken gebeuren, gaan we achteraf weer roepen hoe het zo fout heeft kunnen gaan.’’

De gemeente erkent dat de handhavers geen veiligheid kunnen garanderen. Met extra borden en verkeersregelaars als de kinderen weer naar school gaan, hopen ze de laatste anderhalve week het verkeer alsnog in goede banen te leiden.          

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht