Volledig scherm
De Bosnische Utrechter Zdenko Bebek voor korenmolen Geesina in Groenekan. © Ruud Voest

Nog nooit 'n molen gezien

Hij is misschien wel de eerste allochtone molenaar van Nederland. Zdenko Bebek (50) uit voormalig Joegoslavië slaagde onlangs voor zijn molenaarsexamen en wordt vrijwillig molenaar in de provincie Utrecht.

Bebek is verantwoordelijk voor het onderhoud van de 23 molens van Utrechts Landschap. Door zijn werk en het contact met de vrijwillige molenaars die de poldermolens en korenmolens in de provincie laten werken, kwam hij op het idee om zelf molenaar te worden.

Quote

Toen ik in Nederland kwam, ging ik meteen naar een molen.

Zdenko Bebek

,,Ik hou van monumenten en van werktuigen. Een molen is een heel groot werktuig. Het is geweldig, al die draaiende wieltjes. Een techniek die in de 16de eeuw is bedacht, en nog steeds werkt," vertelt een enthousiaste Bebek

Rijn en Zon
Of er in Bosnië ook molens zijn? Hij moet lang nadenken. ,,Alleen watermolens." Toch had hij nog nooit een molen gezien voor hij naar Nederland kwam. De eerste molen die hij zag was Rijn en Zon aan de Adelaarstraat in Utrecht. ,,Toen ik in Nederland kwam, ging ik meteen naar een molen. Dat ben ik altijd blijven doen.''

Hij ziet het molenaarschap als een grote verantwoordelijkheid. ,,Je mag iets beheren dat 1,3 miljoen euro kost. Het kan ontzettend misgaan. Dat gaat het soms ook. Dan wordt vooral de monumentale waarde aangetast.''

Quote

Het is een machtig object, met zoveel kracht.

Zdenko Bebek

Het draaien geeft hem een machtig gevoel. ,,Het is een machtig object, met zoveel kracht. Een molen heeft er baat bij als het gedraaid wordt. Stilstaan is achteruitgaan. Sommige molens mogen draaien, maar niet malen, omdat de trillingen het metselwerk in de romp te veel aantasten."

Poldermolens
Maar naar malen gaat zijn ambitie niet uit. ,,Er is een onderlinge strijd tussen vrijwillige korenmolenaars en poldermolenaars. Ik wil graag poldermolens draaien. Die staan op een mooie rustige plek midden in de polder. Die geeft je tijd voor andere dingen, zoals dingen repareren, het gras maaien en vogels kijken."

Volgens Bebek is het moeilijk om vrijwillige molenaars te vinden. ,,Vorig jaar is er in de hele provincie maar één molenaar bijgekomen. Nederlanders hebben veel te weinig interesse in hun eigen erfgoed. Ik heb Nederlandse vrienden die nog nooit in een molen zijn geweest. Wel bijzonder dat ik, met mijn allochtone afkomst, dit nu ga doen."

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht