Volledig scherm
© anp

Non Nobis wil prostitutiezone Zandpad graag overnemen

De stichting Vastgoed Non Nobis uit Zeist is de eerstvolgende in de rij om de prostitutie aan het Zandpad in Utrecht vlot te trekken. Maar wie of wat is Non Nobis?

Volledig scherm
© anp

Nadat de commerciële bouwer Beja uit Hoogeveen deze week terzijde werd geschoven omdat de criminele risico's te groot bleken, mag  Non Nobis uit Zeist, stichting zónder winstoogmerk, wellicht een poging wagen om in Utrecht schoon en veilig sekswerk te organiseren.

Prostitutie is sinds jaren een legaal beroep, maar de zweem van criminaliteit, uitbuiting en mensenhandel hangt nog steeds om het oudste beroep ter wereld heen. Na de verslavingszorg, hulp aan een lesbisch stel dat geen huis kon krijgen en financiering van de bouw van een ecologische wijk in Duitsland, stort de club met idealen uit Zeist zich nu op de prostitutie.

Quote

Onze focus ligt niet op geld verdienen en dat zou in dit geval volgens ons ook voor de gemeente moeten gelden

Mart Breedeveld

Non Nobis greep in 2015 naast de aanbesteding, omdat het vasthield aan haar principes. De concurrent bood een zodanig bedrag voor de grond waarop gebouwd moest worden, dat de gemeente er nog een aardige winst op zou maken. ,,Wij hebben niet meer geboden dan de echte kostprijs van de grond en hebben daardoor verloren. Onze focus ligt niet op geld verdienen en dat zou in dit geval volgens ons ook voor de gemeente moeten gelden'', zegt Mart Breedeveld, voorzitter van de raad van bestuur van Non Nobis.

In de knel
Non Nobis is in 2003 ontstaan uit een fusie van twee stichtingen die vastgoed beheerden voor maatschappelijke instellingen, maar ook voor particulieren die 'maatschappelijk' in de knel zaten. Zo kocht een van de stichtingen dertig jaar geleden een huis voor een lesbisch stel, omdat een huurwoning bij de woningbouwvereniging voor mensen met een afwijkende seksuele voorkeur niet haalbaar was. Ook werd het gehucht Hamingen in Overijssel omgebouwd tot een ontwenningskliniek voor verslaafden.

Quote

Ik heb niks met prostitu­tie, maar het is een legale bedrijfs­tak die het verdient serieus genomen te worden

Mart Breedeveld
Volledig scherm
Non Nobis investeerde eerder in de verslaafdenzorg © Non Nobis

,,We geven niks weg'', zegt Breedeveld. ,,We leenden geld van de Triodosbank, die ook maatschappelijk verantwoord ondernemen hoog in het vaandel heeft staan. En we verkochten ons vastgoed de afgelopen jaren weer om te investeren in vernieuwende projecten, een beetje op het scherpst van de snede. We verdienen er niks aan. De stichting heeft natuurlijk kapitaal, maar dat investeren we weer in zulke projecten.''

Net als de prostitutie heeft de vastgoedhandel geen goede naam. ,,Het is moeilijk om goed te doen met onroerend goed. Wij blijven in deze branche echter vernieuwende dingen doen.'' Alle bestuurders streven dat doel na, zegt Breedeveld. ,,Er blijft niks aan de strijkstok hangen. De raad van bestuur en de raad van toezicht bestaan maar uit drie mensen.''

De zorgboerderijen in het hoge noorden zijn inmiddels weer verkocht, net zoals een aantal andere projecten, zoals een ecologische woonwijk in Duitsland, een kinderopvang op antroposofische grondslag in Zeist en een bezoekerscentrum op Texel dat deels gerund wordt door verstandelijk gehandicapten.

Prostitutie
In 2014 kwam Non Nobis in aanraking met de prostitutie. Enkele vrouwen die door de sluiting van de boten aan het Zandpad en de ramen aan de Hardebollenstraat op straat stonden, zochten een investeerder om hun werk voort te kunnen zetten.

,,Ik heb niks met prostitutie, maar het is een legale bedrijfstak die het verdient serieus genomen te worden'', zegt Breedeveld. ,,Die vrouwen zochten een andere huisbaas in een branche waar het grote geld makkelijk in diepe zakken verdwijnt. Bij ons gebeurt dat niet, alle verdiensten gaan terug naar de vrouwen zelf.''

Toen Utrecht Non Nobis in eerste instantie afwees, zocht de stichting uit Zeist andere steden om in de prostitutie te investeren, zoals in Den Haag, waar de gesprekken worden opgestart. Nu Utrecht op haar schreden moet terugkeren en toch weer met Non Nobis in gesprek wil, heeft Breedeveld daar zeker oren naar. ,,We zijn destijds te weinig beoordeeld op de inhoudelijke kant: eerlijke kansen voor de vrouwen en het teruggeven van de verdiensten. Ik hoop dat dat  nu wel gebeurt.''   

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht