Volledig scherm
PREMIUM
Reizigers op Utrecht CS hopen minder drukte door het invoeren van non-stop treinen © ANP

Non-stop met de trein tussen de grote steden? Utrechtse forenzen vinden het een goed idee

Op Utrecht Centraal gaan de duimen omhoog bij de forenzen als ze horen van een non-stop treinverbinding tussen de grote steden. Met 160 km per uur zonder tussenstops van Utrecht naar Rotterdam of Den Haag? Liever gisteren dan vandaag. Dat dat tussen de 400 en 900 miljoen euro kost, is voor de reizigers bijzaak. Als de treinkaartjes maar niet duurder worden.

Quote

Waar ik af en toe wel tegenaan loop is de reistijd van Utrecht naar Rotterdam. Als ze daar op deze manier wat aan kunnen doen, lijkt dat me een super plan

Manon (28)

NS en ProRail willen 20 miljard investeren in betere spoorverbinding en de bereikbaarheid van stations. Utrecht vormt het kloppend hart in deze operatie. Alleen voor Utrecht zijn al enkele miljarden nodig. Waarbij voor  Utrecht Centraal alleen al een financiële injectie van één miljard nodig is, volgens ProRail en NS. Niet alleen de bereikbaarheid moet beter, er moeten ook meer passagiers worden vervoerd.

Een trein die met 160 kilometer per uur non-stop (dus zonder stops op tussenstations) heen en weer rijdt tussen Utrecht, Amsterdam, Rotterdam en Den Haag.  Dat is het idee. „Een reuze goed idee”, stelt Manon (28). ,,Eigenlijk vind ik dat er qua infrastructuur maar weinig punten zijn in De Randstad die echt verbetering nodig hebben, maar waar ik af en toe wel tegenaan loop is de reistijd van Utrecht naar Rotterdam. Als ze daar op deze manier wat aan kunnen doen, lijkt dat me een super plan.” En de kosten dan? ,,Ik ga ervan uit dat daar goed gedetailleerde berekeningen voor gemaakt zijn, dus ik wat mij betreft een top plan.”

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht