Volledig scherm
© Landhuis Oud-Amelisweerd

Noodkreet MOA: 'Direct geld of museum gaat dicht'

Als de gemeente Utrecht niet binnen een paar weken met 75.000 euro over de brug komt, moet het noodlijdende Museum Oud-Amelisweerd (MOA) de deuren sluiten.

Quote

Het allerbe­lang­rijk­ste is duidelijk­heid krijgen

Yvonne Ploum, directeur

Directeur Yvonne Ploum doet, in een laatste poging om haar museum te redden, een dringend beroep op het dagelijks bestuur van Utrecht. Het museum kan volgens de directeur niet wachten op de uitkomst een onderzoek naar de toekomstkansen. Er is nu geld nodig om in elk geval 2017 te overleven.

De gemeenteraad van Utrecht droeg onlangs het college op een oplossing voor het exploitatietekort van het museum te vinden. Maar de uitwerking van de verschillende scenario's wordt pas in het voorjaar gepresenteerd. Als het college mogelijkheden ziet om het museum open te houden, dan komt het geld pas in 2018 beschikbaar.

Spannend
Ploum rekent erop dat ze deze of anders volgende week een reactie uit het Stadskantoor krijgt op haar verzoek om 2017 'te overbruggen'. ,,Het is heel erg spannend. Ik ga er wel vanuit dat we voor de kerst een reactie hebben. Ik hoop op groen licht natuurlijk. Iedereen staat nu in de wacht. Het allerbelangrijkste is duidelijkheid krijgen.''

De gemeente kan niet zeggen wanneer het museum een reactie krijgt. ,,Het verzoek wordt onderzocht'', zegt woordvoerder Judith van der Goes. ,,We overleggen ook met anderen zoals Amersfoort, Bunnik en de provincie.''

Quote

We overleggen ook met anderen zoals Amersfoort, Bunnik en de provincie

Judith van der Goes, woordvoerder

Armando
In het museum in Amelisweerd hangt de collectie uit het voormalige Armando Museum in Amersfoort, dat door brand werd verwoest. Er hangt voorts een unieke collectie zijden Chinees behang.

De keuze om als gemeente het MOA wel dan niet te subsidiëren ligt gevoelig, omdat Utrecht weliswaar eigenaar is van het landhuis én het landgoed, maar het museum binnen de gemeentegrenzen van Bunnik ligt.

Welkome aanvulling
Een cultuurcommissie, die het stadsbestuur adviseert, oordeelde in mei dat het MOA een 'welkome aanvulling' is op het museale veld en de gevraagde subsidie voor de komende jaren meer dan verdient. 

Cultuurwethouder Kees Diepeveen week van dit advies af, omdat eerder is vastgelegd dat er geen extra cultuurgeld naar het museum gaat.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht