Volledig scherm
Actiebijeenkomst van Utrechtse scholen in Kanaleneiland. © AD

Noodkreet Utrechts onderwijs: ‘Het water staat ons aan de lippen’

Het water staat Utrechtse scholen aan de lippen. Slechts met kunst- en vliegwerk weten scholen in basis- en voortgezet onderwijs veelvuldige lesuitval te voorkomen. Zonder jaarlijks extra geld dreigen ook in Utrecht lessen op grote schaal uit te vallen, zoals in de andere grote steden geregeld voorkomt.

Dat betoogden schoolbestuurders van zeer uiteenlopend pluimage vanmiddag tijdens een actiebijeenkomst in Kanaleneiland. Daar verzamelden zich enkele honderden docenten, schoolleiders en -bestuurders. Even daarvoor liepen de actievoerende leerkrachten van het hoofdkwartier van de Algemene Onderwijsbond Aob via het station naar  Kanaleneiland.

Daar spraken Thea Meijer, bestuurder van openbaar onderwijskoepel SPO en Marc Mittelmeijer van de christelijke koepel PCOU Willebrord de toehoorders toe. Meijer: ,,We kunnen ons voorstellen dat mensen op wat grotere afstand van het onderwijs zich afvragen waarom we ontevreden zijn met ruim 600 miljoen euro. We zijn niet ontevreden met wat is afgesproken, maar met wat niet is afgesproken. Het gaat ons er om dat de bijdrage éénmalig en niet structureel is.”

Hangen en wurgen

Mittelmeijer schetste het beeld van Utrechtse scholen die er met hangen en wurgen, kunst- en vliegwerk in slagen de lessen door te laten gaan. In het speciaal onderwijs knelt het nog extra, omdat het werk daar extra vaardigheden vergt. Mittelmeijer: ,,Het oplopen van de lerarentekorten is niet alleen een probleem voor het onderwijs, maar een bedreiging voor de stad. Er ontstaat maatschappelijke onrust als kinderen niet meer naar school kunnen. Onze kernboodschap is dat er een structurele oplossing nodig is voor structurele problemen.” 

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

Whatsapp WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip, foto of video? Stuur ze ons door op
06-52470104 of stuur een e-mail naar de redactie van AD Utrecht: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht