Volledig scherm
pand odijk © Google Maps

Odijk bouwt particuliere boerderij
om tot sociale woningen

Odijk krijgt een uniek project van sociale woningbouw uit particulier initiatief. Belangstellenden kunnen het plan voor de bouw van zes nieuwe woningen aan de Weteringsdijk 4 in Odijk tot 13 juli via de gemeente bekijken.

De eigenaar van het perceel, Rens van den Boom, gaat de boerderij waarin hij woont opdelen in drie appartementen, zet op het erf een gebouw met vier appartementen neer en bouwt bovendien een vrijstaande woning aan de noordkant op een perceel van 1.000 vierkante meter.

Uit de opbrengst van de vrijstaande woning moet het initiatief bekostigd worden. De vier appartementen of studio’s in het nieuwe gebouw direct grenzend aan de boerderij zijn bedoeld voor (sociale) verhuur aan jongvolwassenen. Zij kunnen daar zelfstandig wonen, maar krijgen ook de beschikking over gezamenlijke faciliteiten, zoals een gedeelde keuken.

Jongvolwassenen

 Van te voren wordt vastgelegd dat de vier sociale woningen de eerste 20 jaar inderdaad jongvolwassenen of leden van ‘andere sociale doelgroepen’ zullen huisvesten. De nieuwe gebouwen zullen van een formaat worden dat past bij de nieuw te bouwen woningen in het naastgelegen nieuwbouwproject ’t Burgje.

Het plan is het eerste concrete initiatief vanuit het buurtinitiatief Vinkenburg, een groep bewoners uit het voormalig plangebied Odijk-West. Het college waardeert het dat dankzij het plan de karakteristieke boerderij in stand wordt gehouden en dat het plan een woonvorm toevoegt in de gemeente, waarin jongvolwassenen zelfstandig, maar met een zekere begeleiding kunnen wonen. 

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht