Volledig scherm
OG3NE. © William Rutten

OG3NE topact bij jubileumontsteking Grootste Kerstboom

Eurovisiesongfestival-deelnemer OG3NE is de topact bij de ontsteking van de Grootste Kerstboom in IJsselstein op zaterdag 9 december. De kerst-metamorfose van de 366 meter hoge Gerbrandytoren vond in 1992 voor het eerst plaats. Ditmaal gaat hij voor de 20e keer branden.

Behalve de 120 LED-lampen in de tuien van de mast worden er dit keer, speciaal ter gelegenheid van het jubileum, nieuwe lampen op de witte, betonnen, voet van de mast gezet. De nieuwe schijnwerpers zijn, net als de lampen in de tuidraden, met een computer te bedienen. De Grootste Kerstboom brandt continu tot en met zaterdag 6 januari 2018.

Quote

In de afgelopen 25 jaar is de Grootste Kerstboom een begrip geworden

Mieke Kromwijk, stichting De Grootste Kerstboom

De boom twinkelt ('knippert') iedere avond om acht uur gedurende 3 minuten. Tijdens de jaarwisseling twinkelt de boom 5 minuten vanaf middernacht. Daarmee wordt het nieuwe jaar ingeluid. 

'Driving home for Christmas'-gevoel

,,In de afgelopen 25 jaar is de Grootste Kerstboom een begrip geworden," zegt voorzitter Mieke Kromwijk van de organiserende stichting De Grootste Kerstboom. ,,Onlangs nog hebben we via social media gevraagd wat de boom voor mensen betekent. 'Hij hóórt gewoon bij de Kerst', is de meest gehoorde reactie. Veel mensen hebben een speciale herinnering, bijvoorbeeld aan een geboorte of aan een familiebezoek. Anderen krijgen er het 'Driving home for Christmas'-gevoel van. Het is mooi dat we deze traditie in ere kunnen houden dankzij bijna drieduizend donateurs, de Vrienden van de Grootste Kerstboom en onze sponsoren."

Op het moment van de ontsteking start ook 'De Grootste Kerstboom-loop' waarbij de lopers gehuld in lichtjes over een parcours van ongeveer 5,5 km rondom de Gerbrandytoren lopen, georganiseerd door REactive. Zowel de lopers als andere bezoekers van het ontstekingsevenement wordt gevraagd een kerstcadeautje mee te nemen voor onder De Grootste Kerstboom. Op het Podiumterrein staat de Voedselbank klaar om de cadeautjes in ontvangst te nemen.

De IJsselsteinse ondernemersvereniging De Baronie organiseert zoals ieder jaar een kerstmarkt op de dag van de ontsteking. In Museum IJsselstein is ter gelegenheid van de 25e verjaardag van de Grootste Kerstboom tot en met 25 februari 2018 een expositie over verleden en heden te zien.

Meer over IJsselstein? Schrijf je in voor onze nieuwe dagelijkse nieuwsbrief.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht